Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Regemondó kisdiákok

Regemondó kisdiákok Cseperedő

Két első helyezéssel tértek haza a háromszéki diákok az országos monda- és regemondó versenyről, ahol 15 megye 34 diákjával mérték össze tehetségüket. Megyénket a torjai Kerekes Beáta, a maksai Sorbán Henrietta és a megyeszékhelyi Pénzes Ábel képviselte. A zsűri mindkét lányt első díjjal jutalmazta. A maksai nyertessel és tanítójával, Gajdó Eszterrel a felkészülésről, a vetélkedőről beszélgettünk.

– Nagyon izgultam, hogy nem férek bele a három percbe,de éreztem, hogy jól mondtam. Nem gondoltam, hogy első díjas leszek, meglepetésként ért a zsűri döntése. Az első helyezés nagyon boldoggá tett, főleg azért, hogy mindenki örült. Mindenki sírt örömében: dédi, tati, mami, anyuciék és Brigi – mesélte Henrietta.

A diáklány több helyi és megyei vetélkedőn vett részt, s bár mindig elismerésben részesült, az országos szakaszra eddig nem jutott tovább.

– Nem voltam országos versenyen, ez volt az első, de nem az utolsó, hiszen jövőben is Marosvásárhelyen leszek mint meghívott – tette hozzá. Elmondta, hogy a tanító nénivel közösen választják ki a verset, mesét vagy mondát.

– Megbeszéljük a szabályokat, és a tanító nénivel tanuljuk meg szünetekben, részekre bontva. Mikor a végére érünk, akkor otthon is gyakorolhatom a tükör előtt. Nagyon fontos, hogy lássam az arcmimikámat. Nem vagyok lámpalázas. A tanító néni mindig azt mondja, ha jól felkészülünk, nem izgulunk. Csak az izgul, aki nem biztos a dolgában – hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés

Henrietta kedvenc tantárgyai az anyanyelv és a matematika, de a románt és az angolt is nagyon szereti. A szabadidejét olvasással tölti és ügyvédnek készül.

– Henike csendes, érdeklődő és szorgalmas lány. Szeret olvasni, a tanulásban elért eredményei mindig kitűnőek. Nagyon szereti a meséket, mondákat, de érdekli az állatvilág is. Nagyon jó és tartós memóriájának köszönhető, hogy soha nem okoz gondot a szöveg elsajátítása még akkor sem, ha hosszabb terjedelmű – mondta Gajdó Eszter.

A felkészülés során mindig megbeszélik a követelményeket, hiszen nagyon fontos ezeknek a betartása: a tiszta, szép, helyes beszéd, az előadás módja, a levegővel való gazdálkodás, az időtartam, valamint az öltözet is fontos szerepet játszik, erősíti a hatást.

– A legnagyobb odafigyelést az előadás módja igényel, hiszen fontos a megfelelő hangmagasság, a hang árnyalása, a mondat dallamának és hanglejtésének tiszteletben tartása, valamint az érzelmi hatás, az átélés, az arcmimika összhangja. Mi már az év elején tudjuk, hogy ki milyen versenyre fog készülni. Kezdjük a mesemondóversennyel, majd a szavalóversenyekkel, népdalvetélkedőkkel, és nem utolsó sorban a rajzversenyekkel. A gyerekek nagyon sokszínűek és úgy gondolom, az én feladatom, hogy felfedezzem képességeiket, erősségeiket és ezeket célirányosan fejlesszem. A cél, hogy mindenik tanulóban találjak valamit, és mindenik tanulóból kihozzam a legjobbat – hangsúlyozta.

Meglátása szerint fontosak ezek a megmérettetéseket, hiszen hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez, új információkkal gazdagodnak és tapasztalatokat szereznek.

– Ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy a tanulókban tudatosítsuk, az életben mindig van egy cél. Fontos, hogy pozitívan állj hozzá, és célod elérése munkát, odafigyelést, kitartást igényel – vélte. Arra a kérdésre, hogy mit jelent egy tanítónak a tanítvány sikere, hosszas gondolkodás után válaszolt: „nagyon nehéz szavakba foglalni azt az érzést. Motiváció – talán ez a legfontosabb, a boldogság, öröm és elégtétel mellett”, mondta mosolyogva.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük