Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Márton-nap az óvodában, iskolában

Márton-nap az óvodában, iskolában Cseperedő

Márton napjához számos népi hiedelem és népszokás tartozik, ilyen a lámpás felvonulás vagy a libás ételek fogyasztása. A megyeszékhelyi óvodások és kisiskolások egy csoportja évek óta közösen ünnepel e jeles napon.

Három óvoda és két tanintézmény kapcsolódott be a „Nézzétek, milyen kedves és jó, ha egyetértésben élnek a testvérek.” (Zsoltárok 133.) nevet viselő projektbe, mely hét közös tevékenységet foglal magába, ezek egyike a Márton-nap megünneplése. Idén is a szülők és pedagógusok kíséretében, lámpásokkal a kezükben vonult a főtérre a népes gyereksereg, ahol meghallgatták Kovács Károly és Elekes Szabolcs segédlelkészek Szent Mártonról, a jó cselekedeteket szimbolizáló fényről szóló rövid előadását, Lőfi Gellért irányításával e jeles naphoz köthető dalokat énekeltek, meggyújtották a lámpásokat és fényük mellett körbejárták a központi parkot.

Ezt megelőzően minden csoportban, osztályban felelevenítették a Márton-napi szokásokat, libás játékokat majd elfogyasztották a libazsíros kenyeret, hogy erőt gyűjtsenek a téli napokra, hiszen a mondás szerint, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

– A Márton-napot a Csipike Napközi Otthonban 2010-től ünnepeljük, azóta hagyománnyá vált intézményünkben, igazi ünnepként éli meg gyermek, szülő, pedagógus egyaránt. Ilyenkor a szülőket délutáni tevékenységre hívjuk, közösen készítjük el a lámpásokat, közben meghallgatjuk Nagy-Lázár József bábszínész előadásában Márton püspök legendáját. A résztvevőket libazsíros kenyérrel, piros hagymával és meleg teával kínáljuk, majd a lámpásokkal elindulunk, hogy csatlakozzunk a többi óvodáshoz és kisiskoláshoz, hogy a jó cselekedeteket jelképező fényt eljuttassuk a világba – magyarázta Nagy Erzsébet igazgató.

A projektben részt vevő Csipike, Pinocchio és Hófehérke Napközi Otthonok magyar tannyelvű csoportjainak óvodásai, valamint a Váradi József Általános Iskola és a Mikes Kelemen Líceum kisdiákjai évi hét közös tevékenységen vesznek részt: a közös tanévnyitó szentmisén, őszi hálaadáson, a Márton-napon, a Balázs-áldáson, a pünkösd környéki közös zarándoklaton és a tanévzáró misén. A Csipike Napközi Otthon igazgatója fontosnak tartja ezeket a közös foglalkozásokat, ahol kicsik és nagyok együtt énekelnek, kirándulnak és ismerkednek a néphagyományainkkal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük