Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Madarak a bevásárlóközpontnál

Madarak a bevásárlóközpontnál Cseperedő

Augusztus izgalmas hónap az ornitológusok számára, mert megkezdődött a madárvonulás. Millió madár mozdul meg, és hagyja el a földrészt, legtöbbjük Afrikáig meg sem áll.

 

Látványos, amint a vándormadarak gyülekeznek, kisebb nagyobb csoportokba verődnek, még egy ideig a környéken maradnak, majd útra indulnak. A madarász, ha teheti, ilyenkor a legtöbb idejét a természetben tölti, erdők, mezők folyók, tavak mentét járja, mert ilyenkor kerülnek távcső elé azok a rejtetett életmódú madarak, melyeket ritkán lehet látni.

Emberlakta környezetben is meglehet figyelni a madarak vonulását. A fecskék csapatokban vadásznak a város légterében, hangos csivitelésük hívja fel magukra a figyelmet.

Bevásárlóközpontok előtereiben, a parkolókban megjelennek a barázdabillegetők, ott szaladgálnak az autók között. Nem sietnek, ráérősen kapkodják a legyeket, számukra nem izgalmas a vonulás, még egy ideig elidőznek, majd egyik napról a másikra eltűnnek, és csak tavasszal látjuk viszont őket, de ekkor már a legelőkön, folyók mentén. Helyüket majd átveszik a búbos pacsirták, és épp olyan fürgeséggel szaladnak a bevásárlókosarakat toló emberek között, táplálék reményében, mint a barázdabillegetők.

Verebeket is látni a szupermarketeknél, ők állandó vendégek, és a kis szemfülesek, ha alkalmatosságot találnak, be is költöznek.

Falvakon üressé válnak a gólyafészkek, magányosan néznek az ég felé, nemrég még fejlett gólyafiókák hangoskodtak, szárnycsapkodással kérték az élelmet, most már úton vannak. A felnőttek ráérősek, csapatba verődve keresik fel a friss szántásokat, majd egyik napról a másikra ők is ráállnak a hosszú, nem veszélytelen vándorútra.

Széncinegék kerülnek szem elé, eddig csendben voltak, fiókákat neveltek, most keresnek, kutatnak, s jelenlétük jelzi, hogy megérkezett a meteorológiai ősz, és hamarosan jönnek az „emberek” is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük