Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Lélekben buzgók legyetek!”

„Lélekben buzgók legyetek!” Cseperedő

Május 21-én tapasztalatcserére került sor a sepsiszentgyörgyi Pinocchio Napközi Otthon katolikus opciójú csoportjai és a kolozsvári Szent Imre Katolikus Óvoda pedagógusai között. A megyeszékhelyi tanintézményben tíz éve működnek katolikus opciójú csoportok, amelyek Ft. Dávid Györgynek, a Krisztus Király plébánia akkori plébánosának a kezdeményezésére indultak.

Az itt oktató pedagógusok kezdettől keresték a kapcsolatot olyan intézményekkel, amelyek katolikus lelkiséggel és szellemiséggel rendelkeznek. Így találkozott 2018-ban Gozner Gabriella, a Szent Imre Óvoda pedagógusa és Nagy Csilla, a Pinocchio Napközi Otthon óvónője egymással, és azonnal az együttműködés kialakítását kezdeményezték. Az első közös tevékenységre 2019-ben került sor Kolozsváron, a kialakult járványügyi helyzet miatt a személyes találkozásra Sepsiszentgyörgyön csak most kerülhetett sor.

A vendégóvónők a Méhecske összevont csoportban Nagy Csilla óvónő vezetésével megtapasztalták a reggeli hálaadás nevelő hatását. A relaxációs zenére elcsendesedő gyerekek a meggyújtott fehér gyertya fénye mellett megfogalmazták, hogy aznap miért is adnak hálát Istennek, majd közösen imát mondtak, énekeltek, és szeretetkockát gurítottak, amelyen azok a jó cselekedetek voltak, amelyeket a nap folyamán gyakoroltak. Ezt követően a vendégek a nagycsoportban vettek részt tevékenységen, amelyen Fülöp Szabolcs segédlelkész Kiss Tímea óvónővel együtt a Noé bárkája című bibliai történetet dolgozta fel drámajátékokkal.

Ezt követően a középcsoport óvónői, Berde Enikő és Varga Beáta bemutatták, hogy miként épülnek be a katolikus opciójú csoportok témái, tevékenységei az óvoda általános tanrendjébe. Ugyanakkor arról is képet nyújtottak, hogyan történik a folyamatos együttműködés a katolikus plébániákkal, illetve a városban működő többi katolikus opciójú csoporttal. Fény derült az óvodapedagógusok, szülők, gyermekek együttműködésének különböző formáira, mint például a tanévnyitó, az adventi és a nagyböjti szentmisén való részvétel, a rózsafüzér ima a plébániától ajándékba kapott rózsafüzérrel, Szent Márton napján a szülőkkel történő lámpás felvonulás a város parkjában, a Balázs-áldás, a hamvazás, az évente megszervezett zarándoklat. Délután a vendégek ellátogattak a Krisztus Király templomba és plébániára, a Baba Múzeumba, majd csapatépítő kötetlen beszélgetések zárták a napot.

Szilvási Melinda, a Pinocchio Napközi Otthon vezetője

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük