Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Díjak a háromszéki diákoknak

Díjak a háromszéki diákoknak Cseperedő

Egy első, egy második díjat, valamint két dicséretet érdemeltek ki a háromszéki diákok az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Mikes Kelemen Főgimnázium által szervezett Implom József online országos helyesírási versenyen.

Idén az iskolai válogatás eredményei alapján 11 megyéből 89 diák vett részt a vetélkedőn. A versenyzőknek egy tollbamondást, valamint egy helyesírási feladatlapot kellett megírniuk, kitölteniük, amelyeket – a Kárpát-medencei verseny követelményrendszeréhez igazodva – dr. Cs. Nagy Lajos és dr. N. Császi Ildikó magyarországi egyetemi tanárok állították össze. A versenyt a járványügyi szabályok figyelembevételével idén is online szervezték. A dolgozatok értékelését középiskolai magyartanárok végezték az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége felügyeletével. Első díjban részesült Krecht Hanna Regina 11-dik osztályos diák, második helyen végzett Sándor László Márk 12-dikes, dicséretben részesült Oláh-Badi Anita tizedikes, mindannyian a Székely Mikó Kollégium diákjai. Szintén dicséretes Mihály Hanna Andrea, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizedikes tanulója. A díjazott diákok részt vesznek a gyulai Kárpát-medencei döntőn.

Dürer matematika csapatverseny

A Székely Mikó Kollégium két kilencedikes csapata vett részt a XV. Dürer csapatversverseny miskolci döntőjében, amely a hét végén zajlott. Deák Éva tanítványai kitűnően szerepeltek, egy első és egy tizedik helyezéssel tértek haza a rangos megmérettetésről.

A Dürer versenyt a miskolci Földes Gimnázium végzős diákjai indították el 2007 őszén. A következő években a verseny fokozatos fejlődésnek indult. A harmadik, 2009–2010 évi versenytől kezdődően nem csak magyarországi, hanem határon túli diákok is bekapcsolódtak a megmérettetésbe. A verseny legfőbb sajátosságai és szabályai már az első évben kialakultak: háromfős, nem csupa fiúból álló csapatok jelentkezhetnek az első, levelezős fordulóra, melynek eredménye alapján kategóriánként a legjobb 8-12 csapat kap meghívást a miskolci döntőre. A versenyprogram mellett ismeretterjesztő előadások, kulturális vetélkedő, könyvvásár, koncertek, filmvetítés teszik évről évre egyre színesebbé a programot.

A versenyt több kategóriában szervezik, a C és D kategóriák célja elsősorban a matematika népszerűsítése. Miskolcon a C csoportban, ahol diákjaink is indultak, összesen 14 csapat versenyzett. A sepsiszentgyörgyiek budapesti, tatai, miskolci, hatvani, kisvárdai, szigetszentmiklósi, pécsi, szolnoki és egri diákokkal mérték össze tudásukat. A matematika C kategóriában a Bereczki Balázs, Dezső Szilárd és Bokor Dorka alkotta csapat első helyen végzett, míg Pieldner Ádám, Orbán Vilmos és Ureczki Timea a 10. helyen zárta a versenyt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások