Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dietetikus és edző

Dietetikus és edző Cseperedő

A szakmákat bemutató sorozatunkban Kozma Orsi dietetikus mesél arról, hogy milyen körülmények játszódtak közre abban, hogy ezt a szakmát választotta.

Hirdetés
Hirdetés

Kozma Orsi Sepsiszentgyörgyön született, Budapesten, a Semmelweis Egyetemen tanult, és öt év után hazatért, itthon kamatoztatja tudását. A 25 éves dietetikus és edző kétlaki, a megyeszékhelyen és Kézdivásárhelyen él és dolgozik.

– Másfél éve költöztem haza Budapestről. 5 évet éltem ott, és bár azóta is sokan kérdezik, mégis mi volt az oka, hogy hazajöttem, az egyetlen indok a szívem volt. Hazahúzott. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen élek és dolgozom.

Tizenhét évesen, egy drasztikus fogyás után kezdett el figyelni szervezetének jelzéseire, az ételek­re/élelmiszerekre és ezek hatásaira.

– Egyre többet és többet akartam tudni magamról, a szervezetem jelzéseiről, a különböző élelmiszer-reakciókról. Elkezdtem intenzíven sportolni, és így egyre nagyobb részét képezte a táplálkozás az életemnek. Ekkor döntöttem el, hogy biztosan dietetikus leszek. Időközben kinyílt a világ, és beleláthattam abba is, mennyi betegséget előzhetünk meg és fordíthatunk vissza csupán életmódbeli változtatásokkal. Óriási vágyat éreztem, hogy segíthessek az embereknek, és azóta is így érzek. Budapest mindig is vonzott, de nem amiatt mentem oda, mert mindenképp el akartam volna költözni az országból. A belső hangom követtem. Így kerültem oda, és életem legcsodálatosabb 5 évét köszönhetem ennek a belső hangnak – mesélte.

A dietetikus feladata a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

– A dietetikus olyan egészségügyi szakember (számtalan hétvégés képzés nyújt betekintést a táplálkozás alapjaiba, ezek a képzések mégsem minősülnek egészségügyi képzéseknek), aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozási alapelvekkel. Fontos itt is kiemelni, hogy a dietetikus nem csak testsúlykontrollal foglalkozik, tehát szakmánk első körben nem az emberek „lefogyasztásáról” szól, ahogy a köztudatban sajnos még mindig él. Az obezitológia csupán egy ága ennek. Fordulhatnak hozzánk életmódváltás céljával is, viszont különböző betegségek kapcsán – cukorbetegség, emésztőrendszert érintő problémák, hormonproblémák – is kereshetnek minket – emelte ki
Orsi aktívan sportol, és edzőként is tevékenykedik.

– Budapestre költözésem után ismertem meg a Crossfitet. Ez 2017-ben volt. Azóta sikerült mind edzőként, mind sportolóként rengeteget fejlődnöm. Ez azonban egy élethosszon át tartó feladat. A Crossfit összetett sportág. A 2000-es évek elején jelent meg Amerikában. Egyetlen mondatba sűrítve a Crossfit funkcionális edzés magas intenzitáson végrehajtva, állandó változatosság mellett. Különböző sportágak ötvözetéből tevődik össze, mint az olimpiai súlyemelés, erőemelés, gimnasztika és állóképesség. A versenyzést 2018 nyarán kezdtem egy amatőr szintű versennyel. Soha nem voltam versengő típus, az az élmény, amit ott tapasztaltam, viszont túlszárnyalt mindent. Elképesztő volt megtapasztalni, hogy mi mindenre képes a saját testünk, ha elég akarat van benne. Azóta is számos országos (magyar és román), illetve nemzetközi versenyen veszek részt – mesélte.

2021 óta a Crossfit Open-en román színekben indul, jelenleg második helyen áll az országban. Idén részt vett Máltán, egy nemzetközi versenyen, ott középkategóriában harmadik helyezett lett. Budapesten, párban, profi kategóriában pedig ezüstérmet nyert.

Meggyőződése, hogy minden okkal történik az életben, így semmin nem változtatna.

– Hatodikos koromtól biztos voltam benne, hogy színész leszek, vagy rádiózni fogok. Teljesen magabiztosan haladtam ezzel a meggyőződéssel évekig. Nem halványult el teljesen bennem ez a vágy, és szerencsére mindkét szakmám lehetővé teszi, hogy emberek elé kiállva adjak át picit magamból. Jelenleg kommunikáció szakon végzem a mesterképzést, így semmin nem változtatnék az életemben. Minden okkal történik, és minden helyzetben meg kell találnunk magunkat és egy olyan életutat, amit szívvel-lélekkel tudunk képviselni. Én megtaláltam, és közben lehetőségem van fejlődni azokon a területeken is, amik mélyen mindig is érdekeltek – összegezte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük