Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Beszéljük ki a koronavírust a gyerekekkel!

Beszéljük ki a koronavírust a gyerekekkel! Életmód

Dr. Dallos-Fejér Katalin 36 éves gyermekorvos, feleség és három fiúgyermek anyja. Magyarországon és Írországban tanult, utóbbi helyen egy különösen nehéz és súlyos esetekre specializálódott gyermekklinikán dolgozott. Egy csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga sikeres abszolválása után tagja lett az angliai Királyi Gyermekorvos Társaságnak, majd a hazatérés mellett döntött, mert a sepsiszentgyörgyi gyermekek érdekében kívánta tudását hasznosítani.

Az orvosnő több mint három éve tagja a Pro Vitam klinika szakembergárdájának. A klinika biztosító pénztárral kötött szerződésének köszönhetően komplett ingyenes vizsgálatokra (kivizsgálás, hasi ultrahang, laborelemzések) tudja fogadni a gyerekekkel érkező szülőket, sürgős esetben pedig a munkaprogramon kívül is behívható a rendelőbe. Megkértük, beszéljen arról, hogy a COVID-19-járvány hogyan befolyásolhatja a gyermekek egészségi állapotát.

Hirdetés
Hirdetés

Dallos-Fejér Katalin szerint mindenekelőtt fontos nekik az ő szintjükön megmagyarázni, miért tér el életünk a korábban megszokott életformától, össze kell raknunk egy átfogó képbe azokat az információmozaikokat, amelyeket ők megszereznek maguknak a tévéből, netről vagy a felnőttek beszélgetéséből. Jó, ha megkérdezzük őket, hogyan látják a járványt, és a hallottakból kiindulva magyarázzuk el a továbbiakat. Még a 4 éves gyerekeknek is elmondhatjuk, hogy ez egy köhögéssel, lázzal járó légúti betegség. A gyerekek igen egocentrikusak korai éveikben, elsősorban a saját egészségükért aggódnak, ezért fontos megnyugtatnunk őket, hogy rájuk nézve nem jár súlyos következményekkel a koronavírus-fertőzés. Ugyanakkor arra is hívjuk fel figyelmüket, hogy az idősebbekre viszont különösen vigyáznunk kell. Részletezzük nekik a megelőzés módozatait (kézmosás, köhögés módja vagy maszkhordás), akár témába vágó rajzfilmeket is segítségül hívhatunk.

A kicsikkel ellentétben a kamaszoknak nagyon fontos a kortársakkal való együttlét, a társas érintkezés, ennek megvonása nagy szorongást kelthet bennük. Ráadásul ők már aggódnak a hozzátartozóikért is, illetve zavarban lehetnek a különböző forrásokból begyűjtött, olykor ellentmondó információ miatt. Adjunk nekik alkalmat, hogy beszéljenek érzéseikről!

Ami a gyermekek COVID-19-cel összefüggő betegségét illeti, a pozitívan diagnosztizáltak alig 5%-a kiskorú, akik 95%-ának csak enyhe tünetei vannak vagy éppen aszimptomatikusak. Az utóbbi hónapokban a nagyszámú fertőzöttel rendelkező térségekben több, intenzív terápiás kezelést igénylő multiszisztémás gyulladásos szindrómáról érkeztek hírek. Ez a betegség hasonló az akut toxikus sokkot jelentő Kawasaki-betegséghez, és olyanoknál fordult elő, akiknek pozitív PCR-tesztjük volt vagy szervezetükben kimutatható volt az antitestek jelenléte, mely igazolta, átestek a fertőzésen. A jelentések szerint eddig mindössze 250 esetben diagnosztizálták az említett betegséget, ami a nagyszámú fertőzötthöz viszonyítva igen csekély hányadot jelent.

Arról, hogy a gyerekek mennyire terjeszthetik a koronavírust, ellentmondásos tanulmányi eredmények születtek. Egyesek szerint a tünetmentes vagy enyhe tüneteket felmutató koronavírusosok fertőzési képessége is elhanyagolható, mások szerint éppen ők jelentenek veszélyt, mert nem tudják kiszűrni őket.
A fentiek tükrében azt ajánljuk a szülőknek, tőlük telhetően óvják a sérülékenyebbeket, láz, torokfájás, lázas állapot esetén ne menjenek közösségbe.

Gondmentes, felhőtlen vakációt kívánunk a gyermekeknek és szüleiknek!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük