Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szénanátha gyógyítható

A pollenszezon az allergiások számára egyet jelent a szénanáthával, a begyulladt szemekkel, a torokkaparással és a köhögéssel, szakorvosok szerint azonban kezelhető a tünetegyüttes.

Az allergiás szénanátha azoknál nyilvánul meg, akiknek a szervezete túlérzékennyé válik valamelyik környezeti allergénre. Ilyen a házi poratka, különböző penészgombák, pollenek, állati hámsejtek – magyarázta dr. Albert Kinga allergológus és klinikai immunológus szakorvos. Az allergiás szénanátha csökkenti az iskolai vagy munkahelyi teljesítőképességet, koncentrációt, az alvás minőségét. A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy ezek a tünetegyüttesek idővel súlyosbodnak, állandósult légúti szűkületet okozhatnak, és 100 allergiás szénanáthában szenvedő emberből – kezeletlenül – pár éven belül 50 nagy valószínűséggel asztmás lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Az orvos elmondta, leginkább az aktív korosztályt érinti, fiatalokat, gyermekeket, éppen ezért szociális következményei is lehetnek: romlik a teljesítőképesség, az aktivitás. Sokan a náthával tévesztik össze a tüneteket, de ennél rosszabb, amikor tudják, hogy allergiásak, de nem szakorvoshoz fordulnak, hanem különféle készítményekkel kezelik magukat, és bár túlélik a pollenszezont és elfedik a tüneteket, asztmát is kaphatnak a kezelés hiánya miatt.

Kezelési mód kétféle is van, általában kombinálják a kettőt, a fokozottabb gyógyulás érdekében. Gyógyszeres kezeléssel a tüneteket csillapítják, a másik pedig az allergénspecifikus immunoterápia, ennek alkalmazása 3–5 évig ajánlott allergológus szakorvos felügyeletével. A kikezelt allergiás szénanáthából nem lesz asztma.

Háromszéken az elmúlt két évben több mint száz páciens részesült immunoterápiás kezelésben, Európa szinten mintegy 150 millióan élnek valamilyen allergiával, ebből 100 millióan szénanáthában szenvednek. A jelenlegi adatok fényében 2025-re minden második európai lakost érint majd allergiás megbetegedés.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük