Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

7 tanács a közegészségügytől a kánikula idejére

7 tanács a közegészségügytől a kánikula idejére Életmód

Végre itt az igazi nyár, amelyre már régóta vártunk. A túlzott meleg, a kánikulai napok azonban megviselik szervezetünket, ezért nem árt pár dologra odafigyelni, hogy könnyebben átvészeljük a forró napokat. A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság 7 tanácsot fogalmazott meg egészségünk érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

1. Óvja magát a napfénytől! Ha teheti ne tartózkodjunk a napon, főleg a déli órákban, és védje testét a napsugárzástól. Tegyen kalapot, vigyen magával esernyőt, napszemüveget, és öltözzön világos színű, természetes anyagból készült ruhadarabokba.

2. Igyon több vizet! A forró napokon, fizikai aktivitástól függően 2-4 liter víz elfogyasztása ajánlott, ugyanakkor kerülje a zsíros ételeket, a túlzott kávéfogyasztást és az alkoholos italokat is, mivel ezek vízhajtó hatásúak.

3. Tusoljon minél gyakrabban! A higiéniai megfontolások mellett a gyakori zuhanyzás a meleg ellen is ajánlott. A víz hőmérsékletét úgy állítsa be, hogy az ne legyen se túl meleg, se túl hideg.

4. Ne végezzen fizikailag megterhelő munkát napközben! Ebben az időszakban ajánlott elkerülni a fizikai megerőltetést napközben, amikor a hőmérséklet a legmagasabb. Ezek közé tartoznak a mezőgazdasági munkák, az építkezések, ipartelepek stb. Azokon a helyeken, ahol nem lehet megfelelő körülményeket biztosítani, a tevékenységet a reggeli és esti órákra kell koncentrálni.

5. Friss, hűtőben tárolt élelmiszert fogyasszon! Meleg időben az élelmiszerek nagyon könnyen megromolhatnak, mivel ilyenkor a mikroorganizmusok gyorsan elszaporodnak, és ételmérgezést okozhatnak. Emiatt ajánlott minél frissebb, hűtőszekrényben tárolt élelmet fogyasztani.

6. Ne hagyja a gyerekeket az autóban! A szülőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a gyerekekre ebben az időszakban, és semmilyen körülmények között ne hagyják őket a tűző napon álló autóban. Ugyanakkor ajánlott elkerülni a hosszabb utakat, ha a járműben nincsen légkondi.

7. Kerülje a zsúfolt helyeket! Ebben az időszakban tanácsos elkerülni az utazást és a zsúfolt helyeket, különösen az idős személyeknek. Ha mindenképp ki kell mennie a házból, azt a reggeli vagy esti órákban tegye meg.

(Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük