Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Raklapokon szállították a sérülteket

Raklapokon szállították a sérülteket Románia

A Libertatea bulvárlap szerkesztőségének birtokába jutott egy 20 perces kisfilm, amit a Sürgősségi Felügyelőség egyik embere készített a Colectiv Klubban négy évvel ezelőtt történt tragédia során. A film rávilágít: a hatóságokat teljesen meghaladta a dolog, az egész beavatkozás mészárszéki, horrorisztikus jelleget öltött magára.

Hirdetés
Hirdetés

Lassan itt negyedik évfordulója minden idők legsúlyosabb romániai diszkótragédiájának:  2015. október 30-án éjjel a Bukarest negyedik kerületében működő Colectiv Klubban tűz ütött ki, a zsúfolásig megtelt szórakozóhelyről egymást tapodva próbáltak kitörni az emberek. A helyszínen a Goodbye to Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertje zajlott, amit pirotechnikai eszközök használatával próbáltak „megdobni” a szervezők. Ez rosszul sült el, a szikravetők lángra lobbantották a zajszigetelésre használt, zsírként égő poliuretán anyagot (tojásszivacsot), a tűz átterjed a teljes egységre. A tragédia során 65-en veszítették életüket, közel 200-an könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

A közvélemény tegnapig nem sokat tudott arról, hogy miként zajlott a bajbajutottak mentése, viszont a Libertatea napilapnak köszönhetően erre a sötét és gyalázatos titkokra is fény derült: fejetlenül szaladgáló tűzoltók, tanácstalan mentősök, káromkodó tisztek, össze-vissza tolató hatósági járművek látványa mutatja, hogy a hatóságok mennyire nem voltak a helyzet magaslatán. Nem úgy a civilek, akik próbáltak segíteni a bajbajutottakon.

A kitakart videórészletek ellenére is látható, hogy a klub bejárata előtt ruha nélküli, megégett emberek hevernek, némelyikük még mozog, és segítségért könyörög a rajtuk átlépdelő tűzoltóknak, mentőknek. Későbbi kockákon az látszik, hogy sebesülteket vagy halottnak látszó embereket raklapokon szállítanak, kézben cipelnek, a civilek pedig azokat támogatják el a helyszínről, akik még tudnak járni.

Később megjelennek a főnökök is, kiosztva „okos” tanácsaikat. A felvételen jól hallatszik az egyik magasabb rangú tűzoltótiszt parancsa: „Bementek, és kihozzátok ide a halottakat, akiket már nem lehet újraéleszteni.” Beleszól a beszélgetésbe Orlando Șchiopu, a Sürgősségi Felügyelőség egyik főnöke, a következőt mondva: „Várj! Hagyjátok ott őket a f…ba! (a férfi nemi szervet említi – szerk.) Hagyjátok!”

Megjelenik a helyszínen Cristian Piedone, a kerület volt polgármestere, Gabriel Oprea belügyminiszter, ügyvivő miniszterelnök és Raed Arafat, a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő-szolgálat alapítója, gondterhelten nézegetve a káoszt. Amiből tengernyi van: a hullákat jobb híján melegítőfóliával letakarva szállítják el a helyszínről, egy, az energiaellátás végett vitt áramfejlesztő pedig nagyokat köhög, nem igazán működik. Egy másik képen látszik: a halottakat áruszállító palettákra helyezik egy raktárnak kinéző helyiségben, ami tele sörösládákkal. Időközben a tűzoltók parancsra várnak, tanácstalanul állva a klub bejárata előtt…

A film 18:30 percnél mutatja az első képeket, amelyek bent, a klubban készültek. A kormos falak által közvetített horrorhangulatra ráerősít egy háttérben szóló, gazdátlan mobiltelefon. Ott az a tolószék is, amelyben az est egyik túlélője, a barátai által kimentett mozgássérült, Mihai Popescu érkezett a koncertre. A túlélők a Libertatea-nak azt mondták: a film pontosan azt adja vissza, amit ők korábban mondogattak. A fejetlenséget és felkészületlenséget, ami helyszínre érkező hatóságokat jellemezte. Az eset legsúlyosabb része, hogy több rangos elöljáró (köztük Raed Arafat) tudott a felvételről, de azt eltitkolták a nyomozók és az ügyészek elől, mert nem akarták a közvélemény tudomására hozni, hogy szinte tehetetlenül nézték végig a tragédiát.

Hirdetés
Hirdetés

Mosakodnak az illetékesek

A bukaresti ISU tegnap sajtótájékoztatón próbálta menteni a menthetőt. Szerintük a Colectiv klubban bekövetkezett tragédiát rögzítő felvételek nem mutatják be a mintegy öt órán át tartó mentés minden részletét, ezek bármikor az arra jogosult intézmények rendelkezésére állnak. „Meglebegtették azt az információt, amely szerint az ISU operatív központjának szintjén úgy döntöttek, eltitkolják ezeket a felvételeket. Én vagyok az operatív központ parancsnoka, és felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy soha nem rendeltem el ilyet, épp ellenkezőleg, a felvételek most is megvannak az eredeti formátumban, kérésre minden illetékes struktúra számára elérhetők” – mondta Cristian Radu ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) főkapitány-helyettese. Azzal is mentegetőztek, hogy a Colectiv-tragédiával foglalkozó ügyészek csak írásos beszámolót kértek tőlük. Érdekes: amint a filmfelvétel előkerült, a vizsgálódók nyomban lecsaptak rá, hiszen teljesen más megvilágításba helyezi az ügyet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások