Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könnyebben tanulhatunk románul?

Könnyebben tanulhatunk románul? Románia

Az RMDSZ hétfőn ismertette az új közoktatási és felsőoktatási kerettörvényt, mely többek között azt is tartalmazza, hogy külön országos programot kell indítania a tanügyminisztériumnak a román nyelv oktatására vonatkozóan a kisebbségek számára.

 

A közlemény szerint az RMDSZ több javaslatát is beépítették az előterjesztett dokumentumba. A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoknak a román nyelv könnyebb elsajátítását célzó országos program magába foglalja korszerű kisegítő és digitális anyagok elkészítését, illetve román nyelvű táborok, valamint cserediák programok megszervezését is.

„A tervezet előírja, hogy ott, ahol a diáklétszám 300 fő alatt van, kötelező lesz biztosítani a működéshez szükséges teljes forrást. Ez azt jelenti, hogy a szórvány, illetve a vidéki kisiskolákat biztonságba helyeztük” – idézi Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselőt a közlemény, aki szerint a törvény alkotói azt is belátták, hogy az anyanyelvi oktatási rendszer több költséggel jár, ezért a hatékony működéséhez többletforrásra van szükség.

Hirdetés
Hirdetés

A többletfeladatot elvégző óvónők esetében is a román nyelv oktatását a tanítókhoz hasonlóan külön óraként fogja fizetni a minisztérium a kisebbségi tanintézetek esetében.

Az RMDSZ által kidolgozott javaslatok között egy iskolai prémiumalap létrehozása is szerepelt, amellyel azokat a pedagógusokat lehet motiválni, akik társaikhoz képest több feladatot vállalnak az intézményben. Ez az alap az intézményi bérköltség két százalékát teszi ki. Emellett az új törvénytervezet értelmében az iskolák, intézmények közötti együttműködés támogatására konzorciumi partnerségek jöhetnek létre, amelyek a normatív finanszírozás 25 százalékos emelkedését eredményezhetik azok számára, akik ezt az együttműködést szerződésben vállalják. Szintén előrelépés, hogy törvényi szintre emelik azt az előírást, mely szerint a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában, ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok képeznek kivételt.

„A közvitát követően a parlamenti szavazásig még néhány pontban módosítani kell a tervezetet ahhoz, hogy bátran elmondhassuk: előrelépés történt kisebbségi szempontból az oktatási törvényben” – idézi az RMDSZ oktatási szakpolitikusát a szövetség közleménye.

Fotó: Veress Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük