Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vigyázzunk sírkertjeinkre!

Dr. Dimény Attila néprajzkutató Kegyelet emlékéül állították – A kézdivásárhelyi református temető kulturális öröksége című könyvét mutatták be csütörtökön a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A bemutató házigazdája dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa volt. A népes közönséggel dr. Jánó Mihály művészettörténész ismertette a könyvet.

„Az utóbbi évtizedben a háromszéki temetők az elhanyagolás jeleit mutatják. Szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy ennek nem kellene így lennie, hiszen a temetőkben különböző értékek vannak: néprajzi, művészettörténeti, akár emberi értékek is, amelyeknek gondozása, felleltározása, bemutatása és tovább örökítése a mi feladatunk. Ezt a célt szolgálja Dimény Attila könyve is” – hangzott el dr. Kinda István köszöntőbeszédében.

Hirdetés
Hirdetés

Jánó Mihály ismertetőjében rámutatott, ez a munka azért is rendkívüli, mert Dimény az első, aki tudományosan foglalkozik a város polgári életével. „Nem nagyon van hagyománya a temetőmonográfiának, alapvetően nincs is nagyon minta, amelyen el lehet indulni. Úgyhogy ilyen szempontból nagy feladat lehetett a kutató számára ezt összerakni” – tette hozzá.

A szerző is betekintést nyújtott a kutatásaiba, általa készített térképekbe, megismerhettük az egészen régi, 1700-as években készült és a későbbi sírkövek, illetve maga a temető különlegességeit. „A főtért birtokba vevő polgárság ott is kiszakította magának a helyét, és igyekezett a túlvilági létet is »kényelmesebbé« tenni. Ez látható a református temetőben, illetve kevésbé látható máshol, tehát ez egy kuriózum” – mondta el Dimény.

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük