Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új képzéseket indítanak

Új képzéseket indítanak Kultúra

Töretlen a Művészeti és Népiskola képzéseinek sikere nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem a megye más városaiban, falvaiban is. Az 51 éves intézmény igyekszik megőrizni népiskolai jellegét, de felzárkóznak a 21. századi elvárásokhoz is. A jövőbeli tervekről Gáj Nándor intézményvezetővel beszélgettünk.

– Több mint ötven éve működik az intézmény Sepsiszentgyörgyön. A már bejáratott, ismert és elismert képzések mellett milyen újításokkal várják idén a jelentkezőket?

– Az iskola, ahogy mondani szoktam, 50+1 éve működik a megyeszékhelyen, de 14 Kovászna megyei településen is jelen van. Intézményünkbe több mint 600 diák jár több mint 30 típusú képzésre. Idén remény van egy új, népi jellegű képzés indítására, ez pedig a cimbalomoktatás, amit eddig nem sikerült kivitelezni. Ami még fontos, hogy a román vidék felé is nyitottunk tavaly, képzéseket indítottunk Bodzafordulón is, ami nagy sikernek örvend.

– Mennyire nehéz szakembert találni, főleg a népi kultúrák oktatásában?

– Sepsiszentgyörgyön könnyű, ugyanis egy kulturális jellegű városról beszélünk sok jól képzett zenésszel, művésszel, van miből válogatni. Ellenben vidéken ez bonyolult, így a tanáraink ingáznak.

Hirdetés
Hirdetés

– A kezdeti népzenei, népi foglalkozásokat érintő képzésektől nagy kanyar vitt a különböző, új típusú tanfolyamokig. Milyen típusú képzések indulnak idén?

– Kétfajta képzőművészeti szakot indítottunk, az egyiket Vetró B. Barnabás tartja, és elsősorban felnőtteknek szól, rajzzal, grafikával kapcsolatos. A másik érdekes, ehhez hasonló képzés a gyerekeket célozza meg, fejleszti a kreativitást. Különböző tárgyakat készítenek, amit ki is állítunk, a képzés feladata pedig a gyerekek fejlesztése. Az iskolában a kulturális oktatás a tanévvel egyszerre kezdődik, ezekre a szakokra nyáron lehet iratkozni, a vakációkat nem igazán szeretjük, így javasoljuk a szülőknek, hogy akkor is küldjék el a gyerekeket az órákra. Úgy vélem, nem az a fontos, hogy a tanulók bejárnak 1–2 órára, hanem hogy kézbe vegyék az ecsetet, hangszert önerőből is, mert azok lesznek sikeresek, akik nap mint nap gyakorolnak.

– A népi és diákoknak szóló képzések mellett komoly felnőttoktatás is zajlik az iskolában. Melyek a legsikeresebbek?

– A szabás-varrást, animátor-, projektmenedzser-, szakács–pincér-képzést említhetem, de volt már barista- és sommelier-tanfolyamunk is. Idén fotótanfolyam is indul, ennek előzetese a képfeldolgozás-kurzus volt. Az időpontját még nem tudjuk, de egy könyvet is kapnak a résztvevők, ami még nem készült el. A képzést hobbifotósoknak ajánljuk, de akkreditáltatnánk a felnőttképzési hatósággal. Emellett továbbra is szervezünk szabás–varrás-képzést, akik elvégzik, kreatív munkákkal foglalkoznak, eladásra varrnak. Ezt most megspékeljük azzal is, hogy dizájnereket, ruhatervezőket hívunk meg, olyanokat, akik alternatív anyagokból készítenek kiegészítőket.

– Mennyibe kerülnek a képzések?

– A kurzusok nem olcsók, viszont minőségi oktatást kínálunk jó szakemberekkel, kiváló alapanyagokkal. Egy 52 órás képzés 600 lejbe kerül, a hosszú távú tanfolyamok – féléves kurzus – akár 2500 lejt is kóstálhatnak. Ezek akkreditált felnőttképzési tréningek, amelyek komoly szakmai tudást és az EU-ban elismert diplomát nyújtanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 11., 16:34
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Agymosás, manipuláció sajtóval…Ez a gond! Most minden iskolázatlan 1,2 kurzust elvégez, de sem írni sem beszélgetni nem tud! Pályázni azt igen! Apropó,ez a művészeti népiskola avagy 50+1 ről ki mit tud?! Én pár éve hallottam róluk akkor is levegőért kapkodtak….20-30 esetleg ötven éve mit csináltak mi szépet vittek véghez ami elkerülte a figyelmemet?!