Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szilveszteri Hajmeresztő

Szilveszteri Hajmeresztő Kultúra

Vajon ki lehet az, aki Isabel Czerny-t, a világhírű zongoristát meggyilkolta? A nyomozók segítségünket kérik, hiszen nézőként szemtanúi lehetünk annak, ami a gyilkosságot megelőzően a fodrászatban történik. Barabás Árpáddal, a szilveszteri Hajmeresztő című előadás rendezőjével beszélgettünk az előadásról, jövőbeli tervekről.

– Milyen érzés a kézdivásárhelyi színházban rendezni?

– A kézdivásárhelyi színházban a légkör jó értelemben vett családias. Kevés, de annál lelkiismeretesebb ember dolgozik együtt. Itt valami olyasmire találtam rá, ami számomra a színház eredendő értékét jelenti: nem az anyagiak meg a körítés a fontos, hanem a befektetett munka. Mindezek miatt számomra nagyon jó érzés itt dolgozni.

– Mi jutott először az eszébe, amikor felkérték, hogy rendezze meg az előadást?

Az, hogy szeretnék valami egyebet kipróbálni; különbözőt attól, amit általában szilveszterre szoktak. Ezért is esett a krimire a választás. Ki akartam lépni a bohózatból, de még mindig a vígjátékon belül maradni. Ezenkívül meg azt gondolom, hogy a szilveszteri előadásnak ugyanolyan fontosnak kell lennie, mint az összes többinek.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi a szilveszteri előadás fő szála? Mire fókuszál?

– Egy fodrászatban történt gyilkosság kinyomozására fókuszál; és igazából az egész egy nagy közös bűnügyi társasjáték a nézőkkel.

– Mi okozott nehézséget a próbák menete alatt?

– Leginkább a logisztika. Az, hogy a színészeket és a stábot miként lehet összeegyeztetni. A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy megtaláljuk azokat az időpontokat, amikor mindannyian itt lehetünk. De azt hiszem, jól abszolváltunk.

– Kik jelennek meg a színpadon, és milyen szerepet töltenek be?

– Ismerős és visszatérő színészek, valamint Kolozsváron frissen végzettek is játszanak az előadásban, akikből – reméljük – ugyanolyan visszatérők lesznek.

– Ha egy mondatot kellene mondania, hogy mitől jó az előadás, és miért nézze meg a nagyérdemű, mi lenne az?

– Mert a Hajmeresztő nem egy megszokott előadás, hanem egy közös játék. Vidékünkön nem igazán játszanak ilyet, ahol a néző irányíthatja az eseményeket, ahol rajta is múlik az előadás végkimenetele, jelen esetben, ahol ő is nyomozópartner. Éppen ezért a Hajmeresztő előadásról előadásra változhat, a nézőktől függ a gyilkos kiléte.

– Jövőben is szívesen rendezne itt?

– Természetesen! Szeretek itt lenni, itt dolgozni. És ha ilyen felkérés érkezik, örömmel vállalom.

A produkciót ma és holnap 18 órától tekintheti meg a nagyérdemű a Vigadó Művelődési Házban. A mai előbemutatóra belépő a helyszínen 30 lejért kapható, a keddi bemutatóra a belépő ára 75 lej.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük