Felhívás!

Történelmi karácsonyok

Egyik legutolsó versében írta Petőfi Sándor: Európa csendes, újra csendes,/ elzúgtak forradalmai. – Úgy állunk most téli ünnepi átfürdetés után, hogy az 1989-es temesvári forradalmacskát, melyet az ifjú magyar református lelkész, Tőkés László robbantott ki, szintén átmaszatolták a román politikusok; Románia újra csendes, noha a temesvári változtatásokat forradalminak aligha lehet nevezni. Marad minden, sőt…, zötyög a kóboros, nagy román szekér három keréken.

Csend van, sőt, a csángóföldi Pusztina falu római katolikus templomának román (!) papja minap, karácsony szent estéjén is megtagadta, megtiltotta, hogy a magyar csángók magyar nyelvű karácsonyi éneket zengjenek a megszületett Megváltó felé és annak tiszteletére. Tilos a magyar ének, a szó, Románia csendes és tilalomfákkal berendezett még szenteste is.

Az a tavalyi bizonyos bákói egyezmény enyhülést ígért, a megyeszékhely Bákóban havonta egy, egyetlen egy mise lehetséges magyar nyelven a magyar csángóknak. A római pápa is eszembe jut most, meg az is, hogy a román fejedelmi, királyi hatalom rövid története alatt minden szerződést megszegett, el 1916-ig, ’18-ig, ’44-ig. Hát ezt az egyházit is: nincs magyar karácsony, egyezmény, nincs kegyelem a fasiszta csapásokat egymás után szaporán követő román kormányok részéről.

A román pap temeti karácsonyi éjféli misén a római katolikus templomban a magyar nyelvet – mondja most Pusztinán a néprajzkutató Nyisztor Tinka. Egyezség? Minden román egyezség olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Havi egyszeri magyar mise is tilos. Évi egyszeri karácsony, éjféli mise helyett lehet zokogni a padok között. A kis alkalmi énekkar néma.

A rettenetes, képtelen helyzetben arra is gondolnunk kell e néppusztító román csendben, hogy Európa csendes, még mindig csendes, a romániai német, magyar százezrek kiirtása, elnémítása nem juttat el könyörgő hangot a lealjasodott Európai Unió mosdójáig sem. Ennek a képtelen hatalomnak mindent szabad, mint a falu bolondjának.

És hol vannak forradalmai? Mert leselkedő mészárlásokat szerveztek a történelemben, azok is elzúgtak a csöndes temetők felé, már amelyik magyar temető megmaradt és csendes. Történelmi karácsonyok sírokban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.