Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg az Írórezidencia Program első határon túli állomása

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg az Írórezidencia Program első határon túli állomása Kultúra

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia Programjának első határon túli rezidens állomása.

A 2019-ben indult Magyar Írórezidencia Program eddig nyolc magyarországi helyszínen: Pécsett, Debrecenben, Vajszlón, Vácrátóton, Nyíregyházán, Kapolcson, Pannonhalmán és Balatonfüreden fogadott hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat – idézi fel a Petőfi Kulturális Ügynökség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a három éve folyamatosan bővülő rezidenciahálózat nemcsak a magyar szerzők körében, hanem nemzetközi szinten is egyre népszerűbb. Számos külföldi alkotó fordult már meg az országban a programnak köszönhetően: osztrák, román, argentin, kazah, indiai, albán, szlovén, bolgár, koszovói, egyiptomi, amerikai és kirgiz szerzők választották alkotói szabadságuk helyszínéül a magyarországi városok egyikét.

A Petőfi Kulturális Ügynökség hosszútávú célja, hogy további helyszínekkel, a Kárpát-medence egész területéről bővítse a programot. Ennek a célnak az első sikeres mérföldköve Sepsiszentgyörgy csatlakozása – hangsúlyozza a közlemény.

Az írórezidencia program „egyrészt hidat képez a magyarországi és erdélyi írótársadalom között, másrészt megismerteti a magyarországi alkotókkal a város kulturális rezdüléseit. Örvendünk minden hozzánk érkező művésznek, és bízunk benne, hogy műveik által szép hírét viszik majd városunknak és közösségünknek!” – idézi a közlemény Vargha Fruzsinát, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét.

Az ügynökség tájékoztatása szerint az első író már meg is érkezett a városba: október 10. és 24. között a beregszászi származású, Bella István-díjjal elismert Lőrincz P. Gabriella alkot itt. A szerző egy mesekönyvet szeretne Sepsiszentgyörgyön befejezni, és tovább dolgozik kisregényén, valamint egy verses- és novellásköteten.

Kopriva Nikolett, a 26 éves, Debüt-díjas szerző novemberben lesz két héten át a sepsiszentgyörgyi rezidencia lakója. Ő az Arcok a vásznon munkacímű verseskönyvét formálja tovább, emellett párhuzamosan dolgozik egy tinédzser kisfiúról szóló, szürreális hangvételű, novellafüzérekből álló prózaköteten.

A Magyar Írórezidencia Program a https://magyarirorezidencia.hu linken folyamatosan várja azon magyarországi szerzők jelentkezését, akik Sepsiszentgyörgyön szeretnének eltölteni néhány hetes, ihlető erejű rezidensi időszakot – zárul a közlemény.

forrás: MTI

fotó: Magyar Írórezidencia/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük