Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Portugáliáról a Tortomában

Portugáliáról a Tortomában Kultúra

Demeter Zoltán művelődésszervező azzal a bejelentéssel indította a kedd esti találkozót, hogy a húsz évvel ezelőtt Baróton indult Fókusz Klub, illetve annak folytatásaként a Tortoma Önképzőkör néven szervezett klub­estek, népszerűsítő előadások átlépték a bűvös 500-as határt, a héten éppen az 502.-et szervezték meg.

A Tortoma e heti meghívott előadója a Sepsiszentgyörgyön lakó Szakács Enikő vállalkozó, idegenvezető, síoktató volt, aki Portugáliáról tartott előadást. Mint mesélte, 2011 óta rendszeresen látogatja ezt az Ibériai-félszigeten fekvő, nagyjából magyarországnyi terjedelmű országot, mely véleménye szerint sok tekintetben hasonlít Erdélyre: amellett, hogy színes és érdekes ország, gazdag az épített öröksége, tele van várakkal, kastélyokkal, templomokkal, a tájai is éppolyan szépek és változatosak, mint Erdélynek.

Portugália földrajzi és történelmi ismertetője révén megtudtuk többek között, hogy a portugálok javarészt katolikus vallásúak, fejlődésükben töréspontot jelentett az 1755. évi nagy földrengés, de a nagy földrajzi felfedezések során szerzett kincseket is felélték egy idő után. Öröm és bánat egyaránt jellemzi őket, erre utal egyébként az ország zászlaja is: az enyhe fölényben levő piros szín a bánatot, a panaszkodást, míg a zöld szín az örömet jelképezi.

Azonban sem bánatukban, sem örömükben nem sietnek: rendkívül alapos, nyugodt emberek, és az előadó szerint magát az ország fővárosát, Lisszabont is így érdemes meglátogatni. Lassan sétálgatva, felkeresve rejtett zugait, hiszen azok adják meg tulajdonképpen a varázsát az egyébként mindössze 500 ezer lakosú településnek.

Hirdetés
Hirdetés

A portugálok nemzeti étele a tőkehal, állítólag 365 vagy még ennél is többféle, különböző recept szerint tudják elkészíteni. Ételkülönlegességük még a Pastel de Belém-nek nevezett édesség, mely a legnépszerűbb az országban, egyébként pedig sok húst esznek, leginkább krumplival, rizzsel. A napi főfogást pedig nyilván világhírű boraikkal nyomtatják el, mint amilyen az erősített portói bor is.

Az előadó végül néhány tippel látta el azokat, akik Portugáliába mennének. Azt javasolta, használják a tömegközlekedést, vagy béreljenek autót, és óvakodjanak a turistacsapdáktól, ne csak a turistalátványosságokat keressék, hanem inkább „érezzék át” a helyet, amit meglátogatnak, szánjanak legalább 4–5 napot Portugáliára, ámbár két hétig is akad, amit nézni. Az ország látogatása közben lassuljanak le, vegyék át a helyiek életstílusát, ami szerint nem baj, ha elmegy a busz vagy a metró, hiszen úgyis jön majd a következő…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük