Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Portugál fado-koncert a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban

Különleges zenei és koncertélményre hívja a sepsiszentgyörgyi közönséget Opra Monica és zenekara, a MoniAcustique valamint meghívottjaik Ricardo Caria portugál énekes és Paul Edeleni gitáros, szombaton, március 9-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomba. A portugál fado zene ritmusai egyedülálló világát hűen megidéző díszlet között fognak felcsendülni.

 

Hirdetés
Hirdetés

A fado (sors, végzet) nemcsak zenei műfaj, hanem egy éltérzés,  amely közel két évszázada része és egyben hírnöke a portugál kultúrának. Lisszabon és Portugália zenéje, a tenger és a világ muzsikája, a portugál identitás szimbóluma, híd a multikulturális párbeszédben.

A kocerten az egyedi, körte alakú, 12 húros portugál gitár kíséretében kaphatnak ízelítőt ebből a különleges zenei műfajból, amely 2011-től az UNESCO szellemi kulturális örökség része. 

A jelenleg Romániában élő Ricardo Caria nevéhez egyedi előadások, különleges koncertek fűződnek, a portugál kultúra és zene nagykövete. A „Vocea României” tehetségkutató műsorban való 2012-es részvétele után számtalan előadást szervezett az országban, koncertjein énekét gyakran kíséri Paul Edeleni portugál gitáron.

„A fado zene gyermekkoromtól elvarázsolt, amikor a szüleim Amáliei Rodrigues dalait hallgatták a régi lemezjátszónkon. Már akkor eltűnődtem azon, vajon, milyen zene lehet ez, amely akkor nekem mesebelinek tűnt…

Közel tíz éve, egy portugáliai utazásom során fedeztem fel újra. Lisszabonban az Alfama negyedben laktam, így alkalmam nyílt több amolyan sötét tavernát meglátogatni, ahol fadót énkeltek. Úgyanúgy szólt, mint az emlékeimben. Ott fedeztem fel a fado sajátos éneklési technikáját is, amelyet legjobb tudásom szerint sajátítottam el.” – vallja Monica Opra.

 A MoniAcustique, az alapító-énekes Opra Monica és zenésztársai – Kertész János (billentyűk), Kertész Huba (gitár), Gyergyai Szabolcs (basszus ukulele) és Éltes Áron (klarinét, szaxofon) – érzelmileg gazdag, kifejező zenei repertoárjában megtalálható a két világháború közötti román zene, magyar és francia dallamok és a keserédes portugál fado. Élettelteli zenéjük, a különleges hangszereléseik és az improvizációk mindig elvarázsolják a közönséget.

Jegyeket a iabilet.ro oldalon, az Andrei Mureșanu Színház jegypénztárában (hétfőtől csütörtökig 16-18, pénteken 15-18 óra között) és az előadás előtt, a helyszínen lehet vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük