Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önkéntes a Samegrelo vidékéről

Önkéntes a Samegrelo vidékéről Kultúra

A Zöld Nap Egyesület szervezésében grúz nemzeti estet tartottak kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében. Az est házigazdája Salome Pirtskhelava, az Environment+ projekt grúz önkéntese volt, aki kis filmekkel fűszerezve mutatta be természeti kincsekben gazdag hazáját.

Hirdetés
Hirdetés

Az est folyamán a résztvevők betekintést nyertek Grúzia gazdag kultúrájába, amelynek ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza, illetve történelméből, nyelvéből és hagyományaiból is ízelítőt kaptak. A grúz önkéntes elmondása szerint az Európában élők legtöbbje máig azt hiszi, hogy a beszélt nyelv náluk az orosz, de Grúzia hivatalos nyelve a dél-kaukázusi kartvéli nyelv, mint amilyen a szván, a mingrél vagy a láz.

Térkép segítségével magyarázta el a jelenlévőknek, hogy Grúzia 20 százaléka még mindig orosz fennhatóság alatt áll, aminek előzményei 1990-es évek elejére vezethetők vissza. Majd az is kiderült, hogy a grúz borok feltehetően a történelem legrégebbi borai, és ezelőtt 8000 évvel indultak el meghódítani a világot. Az est zárásaként Salome Weöres Sándor Szeretlek, kedvesem című versét szavalta el anyanyelvén, majd a közönség grúz ételkülönlegességeket kóstolhatott.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük