Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megvalósuló kovásznai álom

Megvalósuló kovásznai álom Kultúra

A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrég 214 millió forintot adományozott a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesületnek, hogy valóra válthassa a több mint húsz éve dédelgetett álmát, azaz megépíthessék a Kőrösi Csoma Sándor-emlékmúzeumot és dokumentációs központot a fürdővárosban.

Hirdetés
Hirdetés

Az épület megálmodója Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke volt. Kérdésünkre elmondta, a keletkutató szülőfaluja mellett, ahol emlékház és emlékmúzeum is található, szerette volna, ha Kovásznán lenne egy épület, ahol Csoma hagyatékát megfelelő módon tudják a nagyközönség elé tárni. Érvelése szerint, mivel a városban évente több tízezer turista fordul meg, bizonyára az ő érdeklődésüket is felkeltené a keletkutatóval foglalkozó múzeum és dokumentációs központ.

A tervet 27 éve dédelgeti Gazda József, és akkoriba fel is vette a kapcsolatot Makovecz Imrével, hogy készítse el az épület tervrajzát, melyet végül annak tanítványa, Csernyus Lőrinc alkotott meg. A múzeum a Piliske utcában épülne fel Kovásznán.

Gazda felidézte, a kezdeti lelkesedést nagy csalódás követte, ugyanis az építkezéshez szükséges anyagiakat téglajegyek áruba bocsátásával szerették volna előteremteni, ám azoknak nem volt akkora keletje, mint remélték.

– Akkoriban tartották a Magyarok Világkongresszusát, mi pedig, tudva, hogy 45 ország is képviselteti magát az eseményen, áruba bocsátottuk a jegyeket. Sajnos csak 17-et sikerült értékesítenünk – idézte fel szomorú tapasztalatát Gazda József.

A kudarc azonban nem szegte kedvét, mert a rákövetkező években az ország határain belül is igyekezett eladni a téglajegyeket, ám csak közel száz darabnak került gazdája. Ez a pénz pedig kevésnek biznyult a múzeum megépítésére, így azt az összeget alapanyag-beszerzésre, valamint a csomakőrösi emlékházra fordították.

Tényleges előrelépés tavaly történt, amikor Lezsák Sándor magyar országgyűlési képviselő és az általa vezetett Lakiteleki Népfőiskola tagjai Kovásznára látogattak, hogy egy Orbiaszéket bemutató értékfeltárást végezzenek, s amihez Gazda József segítségét is kérték. Egy beszélgetés során Gazda elmesélte a fel nem épült múzeum történetét. Akkoriban Lezsák, az ügy fontosságát látva ígéretet tett, hogy lehetőségei szerint segíteni fogja a terv megvalósulását.

Így történt, hogy tavaly december végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tervezői igényeket figyelembe véve 214 millió forintot adományozott a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesületnek. A papírmunka lebonyolítása nemrég Magyarországon zajlott, ahova Gyerő József kovásznai polgármester kísérte el Gazdát. A pénz azóta már az egyesület számlájára került.

A Kőrösi Csoma Sándor-emlékmúzeum és dokumentációs központ a keletkutatóhoz kapcsolódó emléktárgyakat hivatott kiállítani, illetve a Kőrösi hagyatékának másolatait vagy akár eredeti példányait szemlélhetik az érdeklődők. A tervek szerint idén megkezdik az építkezést, és jövő év végére be is fejeznék, hogy majd a 2022 áprilisában megtartandó Csoma-napokon ünnepélyes keretek közepette átadhassák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük