Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint útikönyv

Több mint útikönyv Kultúra

Jó hangulatú, humorral fűszerezett író-olvasó találkozón mutatták be a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban Kisgyörgy Zoltán Alsó-Háromszék című, a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában megjelent útikönyvét, amely Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék településeit ismerteti, a múlt emlékei és legfrissebb adatok tükrében.

Hirdetés
Hirdetés

A Tortoma Könyvkiadót vezető Demeter Lászlótól megtudhattuk, hogy a nyomdából épp, hogy kijött, 165 oldalas, két térképpel, a szerző helyszínrajzaival és Albert Levente színes fotóival illusztrált kötet egy útikönyvsorozat első kiadványa, amelyet az Erdővidéket bemutató követ. Boér Hunor könyvtáros, muzeológus, a Kisgyörgy Zoltánnal való több évtizedes ismeretségből fakadóan személyes hangvételű ismertetőjében rámutatott, „könyvre nézve annál nagyobb dicsőség nincsen, mint amikor kölcsönkérik, és úgy megszeretik, hogy egyszerűen nem akar visszakerülni.” Márpedig „ez egy ilyen könyvtípus” – mondta. Folyamatosan bővülő, gazdagodó műfajról van szó, hiszen időben a települések arculata és szerkezete is változik, de a múltra vonatkozóan is újabb adatok kerülnek elő. Ennek tudatában pedig a szerző is javította és frissítette az immár három kiadást megért (2000, 2009, 2017) Kovászna megye című könyvét, amely a Tortománál négy részre osztva fog megjelenni – tette hozzá.

A háromszékiek szeretett Zoli bácsija tréfálkozva, adomázva, a termet zsúfolásig megtöltő közönséget meg-megnevettetve és irigylésre méltó lendülettel idézte fel a kötetben felsorakoztatott településekhez fűződő élményeit. Komolyra fordítva a szót pedig felhívta a hallgatóság figyelmét az általa nagyon fontosnak tartott, Bodzavidékről szóló fejezetre. És valóban, ezt fellapozva rádöbbenünk, hogy a magyar történelmi emlékhelyekkel teletűzdelt tájegység mindig is Háromszék részét képezte, csupán az 1968-as megyésítés alkalmából csatolták Bodzavámot és Kisbodzát a hozzájuk tartozó hatalmas erdőségekkel együtt Brassó megyéhez. A ma is színtiszta magyar helynevekkel rendelkező Bodzafordulói-medence egykor a bodolai Béldi és Nemes, valamint zágoni gróf Mikes és báró Szentkereszti családok birtoka volt. Ők hozták be kiterjedt kaszálóik, legelőik és erdőik megművelésére, illetve kitermelésére a vidéket ma benépesítő, egykor olcsó munkaerőnek számító románságot, az ókirálysági Bodzavásár környékéről.

A valóban útikönyv méretű, zsebben elférő kiadvány a H –Press lapterjesztő standjain, a sepsiszentgyörgyi Diákboltban és K Libris könyvesboltban kapható. Megrendelni az erdelyikonyv.hu honlapon lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük