Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maassluisban jártak művészeink

Maassluisban jártak művészeink Kultúra

Az első alkalom után tíz évvel szerveztek nemzetközi alkotótábort június 7–13. között Kézdivásárhely hollandiai testvérvárosában, Maassluisban, ahol a céhes várost két fiatal művész: Szabó Kriszta és Sárosi Mátyás képviselte.

Hirdetés
Hirdetés

A z első Art Camp tábort 2012-ben szervezték meg Maassluisban, az itteni Incitato tábor mintájára hozta tető alá Joop Vaissier, aki kezdettől kulcsszerepet töltött be a két település testvérvárosi kapcsolatában, nem csupán művészeti területen. Az első táborban részt vett a Vetró András és Vetró Bodoni Zsuzsa művészházaspár, és az ismeretség nyomán több maassluisi alkotót meghívtak Hatvanba és Kézdire is.
Ans van de Wiel Verdiesen, a Foundation Maassluis Partnerstad Kézdivásárhely tagja eldöntötte, hogy megszervez újra egy hasonló tábort, azonban az külső okok miatt (pénzhiány és a koronavírus-járvány), többszöri halasztás után végül idén valósulhatott meg. Henny Duijn, az említett alapítvány elnöke volt a főszervező, aki a kezdetektől jár Kézdivásárhelyre, és jelentős szerepe van a testvérvárosi kapcsolat ápolásában.

Az alkotótáborba tizennégy művész kapott meghívást Beregszászból, Egerből, Hatvanból, Kézdivásárhelyről és a szervező Maassluisból, akiknek a munkáiból kiállítás nyílt a város egyik ikonikus épületében, egy régi vámházban. Témának a Nieuwe Waterweg, azaz az „új víziút” volt megjelölve, a várost átszelő, hajózható csatorna, amelynek óriási gazdasági-kereskedelmi szerepe van a rotterdami kikötővel létesített kapcsolat révén, és idén ünneplik létrejöttének 150. évfordulóját.

– Rendkívül sűrű programot szerveztek számunkra, múzeumokba, kiállításokra mentünk, alkalmunk nyílt megismerni az óvárost, találkozhattunk a város polgármesterével is. Lehetőségünk volt ismeretségeket kötni, tapasztalatot cserélni a művészkollégákkal, a társalgás angol nyelven zajlott.

Feltöltődtünk, új lendületet adott nekünk is, hogy termékeny alkotóközösségben tölthettünk el pár napot.

Maassluisban a kultúra, ezen belül a képzőművészet is megbecsült, ennek megfelelően támogatott terület, a művészeknek saját alkotóház áll rendelkezésükre a város jóvoltából, hasonlónak adhatna otthont Kézdivásárhelyen is például a felújítás alatt álló Katonanevelde épülete – számoltak be az alkotók, akik ezúton mondanak köszönetet a Wegener Pro Sanitate Alapítványnak, amiért lehetővé tette számukra az utazást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük