Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lemezfelvétel úgy, ahogy a `70-es években

Lemezfelvétel úgy, ahogy a `70-es években Kultúra

Három évvel az előző lemez után, október 4-én érkezik a Blitzkrieg, a 2006-ban alakult magyarországi Hungarica nyolcadik albuma. Az Erdélyben nagy népszerűségnek örvendő, nemzeti rockzenét játszó zenekar alapítójával, Mentes Norbert gitárossal a kézdivásárhelyi Moby Dick-koncert előtt beszélgettünk a lengyel nyelvű dalokat is tartalmazó, analóg módszerrel készített hanghordozóról.

 

– A lemezt igazi régisulis módszerrel rögzítettétek…

– Valóban, a stúdiófelvételek Törökbálinton, egy legendás helyszínen készültek, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat a múlt század `70-es évei végén egy kastélyból alakított át, világszínvonalú technikával szerelve fel azt. Az album érdekessége, hogy a felvételek a stúdióban egy 40 éves, 24 sávos AMPEX szalagos magnóra készültek, ám nem csak a rögzítés analóg, hanem az összes utómunka, keverés és mastering is. Ezzel a minél jobb hangminőség elérését tűztük ki célul, illetve szeretnénk plusz örömet szerezni az analóg bakelit (vinyl) lemezek gyűjtőinek.

– Milyen formátumban lesz elérhető a lemez?

– A 13 tételt felvonultató Blitzkrieg CD-, CD + DVD- és a már említett Vinyl-változatban is kapható lesz. A DVD mellékleten a zenekar nagyszabású tavalyi budapesti koncertjét tartalmazza, amelyen 50. születésnapomat ünnepeltük meg.

– Miért Blitzkrieg?

– A nemzetközi színtér nagyágyúi (Accept, Stratovarius, Annihilator, Kreator, Blind Guardian, Destruction, Wintersun, Grave Digger) számára is dolgozó Havancsák Gyula által készített borító, és a címadó dal is arra utal, hogy mind a magyar, mind a lengyel nemzet a történelme során sokszor volt két tűz között. Ennek apropóján négy dalt lengyel szöveggel is rögzítettünk. A »blitzkrieg« kifejezés azután terjedt el, hogy az angol Time magazin a németek által vezetett villámháborút a II. világháborúban így nevezte el. A „blitzkrieg” elnevezés a rock and roll szótárában is közismert, ilyen címmel jelent már meg Metallica, illetve Ramones dal is. A címadó dalához készült klip már megtekinthető a zenekar Youtube-csatornáján.

– A lemezt előrendelő rajongók igazi ereklyéhez juthatnak.

– Az összes előbb említett változat előrendelhető a zenakar honlapján (www.hungaricamusic.hu.), a rajongók pedig bármelyik előrendelt formátum mellé megkapják a mesterszalag (master – szerk.) egy darabját ajándékként, a 700 méternyi hosszú szalagot ugyanis felszeleteltük, és lehet, hogy valakihez egy gitárszóló vagy az énekből egy sor kerül a 24 sávból, amit a szalagra rögzítettünk!

– Nemrég Erdélyben, az EMI-táborban koncerteztetek. Az új lemezt is megturnéztatjátok?

– A megjelenése hetében Lengyelországban koncertezünk, október 12-én pedig Budapesten a Barba Negra Music Clubban már hallhatjuk élőben is az új dalokat a lemezbemutató koncerten.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás