Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Napkapu projekt

A Napkapu projekt Kovászna megye

Naponta többször jönnek szembe velünk természeti környezetünk pusztulásának, a klímakatasztrófának, közelebbről pedig az erdőirtásnak lehangoló képei. A keserűséget meghaladva a tettek útjára lépett egy maroknyi ember, és közösségi összefogásra alapozott erdőtelepítést tervezett. A Napkapu elnevezésű projektről az ötletgazda, Tulit Éva és Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója sajtóértekezleten számoltak be, jelen volt az ügy több támogatója is.

Hirdetés
Hirdetés

Hosszú távon kibontakozó tervük első lépéseként a kezdeményezők már októbertől oktató kampányt szerveznének a szentgyörgyi iskolákban, hogy felkészült és elkötelezett diákokat nyerjenek meg a tavasszal kivitelezendő faültetésnek. A tervezett erdő szimbolisztikus formát ölt majd. A szervezők már több, kéthavi rendszerességgel tartott munkaülésen vannak túl, ez idő alatt egyre többen jelezték, csatlakoznak a kezdeményezéshez, a polgármesteri hivatal támogatására is számíthatnak – számolt be Bereczki Kinga.

Az elképzelés szerint tavasszal a Sugásba vezető út közelségében ültetnének el csemetéket a diákok segítségével, első lépésben egy hektáron, idővel pedig egyre nagyobb területen. Azzal is számolnak a kezdeményezők, hogy ezt a fiatal ültetett erdőt öt-hat évig gondozni kell, a fácskák közül sarlózni a füvet, illetve pótolni a 15-20%-nyi természetes kipusztulást. Vadkár ellen egy, a friss rügyeket ehetetlenné tevő folyadék ecsetelésével védekeznének, tette hozzá Sípos Ernő erdőmérnök.

Péter Alpár képzőművész a maga során egy kő-bronz műalkotással állítana emléket az akciónak, ez az 56-os emlékparkban kapna helyet, és évenként bővülne, ahogy a csemeték száma a területen. Egy időkapszula is része lenne, melybe az ültető diákok névsorát tennék – magyarázta Tulit Éva.

Egy hektár beültetéséhez általában 5000 csemete elegendő, illetve 20-60 öt-nyolcadikos és kilenc-tizenegyedikes diák munkája szükséges, de a további munkákhoz is őket, illetve újonnan csatlakozókat vennének igénybe. A csemeték nagybani ára 1 lej darabonként, az eszközökkel talán segít majd az erdészet – remélik a szervezők.

A projektnek a költségeit adományokból gyűjtenék össze, illetve több művész szövetkezett, hogy egy verses-zenés előadással, melyet erdélyi kastélyokban adnának elő, a belépők árával támogassák az ültetést. A 15 lejes, úgynevezett „csemete-jegyek” a kultúra és környezetvédelem szép frigyének is bizonyítékai lennének és máris megnyerték az ügynek a sepsiszentgyörgyi Balassi intézet vezetőjét, Szebeni Zsuzsát, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón.

Azt, hogy a diákok erre a feladatra alkalmasak, sőt a lelkesedés megvan bennük, illetve idővel, türelemmel elérhető hogy meglegyen, bizonyították a jelenlevő tanárok, Bán Mihály a Puskás Tivadar Szaklíceumból, illetve Deák Mária a Művészeti Líceumból.

– A tett oszlatja tehát a kétségbeesést. Ez pozitív példaként is fontos – vélte Bereczki Kinga.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások