Hirdetés
Hirdetés

Vállalkozni tanítják a háromszéki fiatalokat

Vállalkozni tanítják a háromszéki fiatalokat Gazdaság

A háromszéki fiataloknak ismét lehetőségük nyílik első kézből, tapasztalt vállalkozóktól, intézményvezetőktől és szakemberektől elméletben és gyakorlatban is megtanulni, hogyan működik egy vállalkozás, miként igazodhatnak el a hivatali bürokráciában.

Hirdetés
Hirdetés

A hiánypótló kezdeményezést második alkalommal szervezi a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT). A Vállalkozói Iskola célja, hogy az üzleti életben már tapasztalattal rendelkező mentorok segítségével olyan gyakorlati tudást adjanak át az üzleti élettel kacérkodó fiataloknak, amit nem tudnak elsajátítani tankönyvből vagy egyetemen.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke, Kelemen Szilárd Péter szerint azért hiánypótló a vállalkozói iskola-programjuk, mert a fiatalok mindössze 11. osztálytól tanulnak közgazdaságtant és ezzel ki is merül a gazdasági oktatás, hacsak egyetemen nem folytatják ilyen irányú tanulmányaikat. A vállalkozói iskolában megismertetik a résztvevőkkel a háromszéki gazdasági lehetőségeket, a közintézmények, gazdasági szervezetek működését, megtanulhatják a cégalapítás és működtetés, a különböző engedélyek beszerzésének ügyintézését és gazdaságélénkítő projektek megpályázását is. A legügyesebb résztvevőket díjazzák is: egy fiatal Winkler Gyula, az Európai Parlament nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottságának alelnöke meghívására egyhetes brüsszeli tanulmányúton vehet részt, egy másik díjazott pedig egy hétig személyi asszisztensként gyakorolhatja a cégvezetést egy háromszéki nagyvállalkozó mellett.

Mint arról beszámoltunk, tavaly 13 fiatal vett részt a programban és a két legaktívabb „vállalkozó-tanoncot” díjazták. Ők eredményesen kamatoztatták a megszerzett tudást, hiszen Pál Hunor nyomdát működtet, ahol reklámtermékek előállításával foglalkozik, az akkor középiskolás Szabó Áron pedig gazdasági területen folytatja a tanulmányait.

Az alternatív gazdasági tudást biztosító Vállalkozói Iskolát október 1–22. között szervezik és szeptember 25-ig fogadják a diákok és egyetemisták jelentkezését a www.facebook.com/harit oldalon. Gábor Balázs programfelelős elmondta: a bejelentkezési lap alapján profilt alkotnak az érdeklődőkről, és ahhoz igazítják a képzést, amely elméleti oktatásból és a vállalkozások, állami intézmények székhelyén zajló gyakorlatból áll.

Édler András szerint sok vállalkozó tevékenysége során szerzett tapasztalatokból és saját kárán tanul, a vállalkozói iskola résztvevői ezt az időszakot tudják megspórolni. A kereskedelmi kamara elnöke szerint a hivatali bürokráciában való eligazodásban is segítik a képzésen résztvevőket. Tapasztalatok szerint ugyanis sokszor a bürokrácia nem hivatalfüggő, hanem egy alkalmazott bonyolítja az ügyintézést, ha nem megszokott helyzettel szembesül. Édler szerint a megoldás felmutatásával ezeket a közalkalmazottakat is rá lehet venni, hogy lehet egyszerűbben is rendezni az ügyintézést. Például sok intézmény azt kéri a cégtől, hogy igazolja, hogy ki az ügyvezető, holott ez az információ ingyenesen megtalálható a cégbíróság adatbázisában, és nem kell az érintett cég vezetője ezért időt töltsön, és 40 lejes illetéket fizessen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 11., 10:00
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Előbb a tanügyet kellene rendbe rakni.Megtanulni írni,olvasni.Aztán jöhet a vállalkozás.De a haladó ,fejlődő vállakozások nálunk is,csak azoknak lehet sikeres,akik behódolnak a politikának.Jelen esetben,ha udemerájos kőzegben mozogsz(mint a képen láthatók)haladsz.Ha nem akkor vállalkozz csak nyugodtan.Talán a szerencsédben bízhatsz.