Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulturális tér egy áruházban: az emeletre költözik a Föld Szint

Kulturális tér egy áruházban: az emeletre költözik a Föld Szint Kultúra

Ha feltennénk azt a kérdést önöknek, hogy mit gondolnak, mit hoztak létre egy nagyáruház földszintjén, biztosan senki nem tippelne arra, hogy egy kulturális teret. Bármennyire is szokatlannak hangzik ez, Háromszék kulturális fellegvárában, Sepsiszentgyörgyön annyira bejött, hogy a Föld Szintnek nevezett hely a lakók egyik kedvenc helyévé vált. Az új helyről, a miértekről és a hogyan továbbról Vetró Bodoni Barnabás és Simon László képzőművészekkel beszélgettünk.

Már december óta működik a Föld Szint nevű összművészeti tér a sepsiszentgyörgyi Sugás Áruház földszintjén, ahol azóta egymást érik a kiállítások, koncertek, felolvasóestek, performanszok, nyilvános zenekari próbák, rajzórák, irodalmi estek, beszélgetések – mindez a vásárlók, járókelők és eladók között.

„Baráti társaságunkkal azon töprengtünk, hogy mi hiányzik most leginkább Sepsiszentgyörgy kulturális palettájáról. arra következtetésre jutottunk, hogy kiállítófelületek, galériák, múzeumok vannak, persze elférne még több is ezekből, végül a klubtevékenységet fogalmaztuk meg hiányként, illetve egy olyan megnyilvánulási teret, ahol ez működhet” – mesélt a kezdetekről Vetró Baji, aki művészeti mediátorként határozta meg feladatkörét.

Agyagozás, mintázás a helyi művészeti egyetem diákjai vezetésével

Egy jó alapra bátran lehet építeni, ezért is fontos felsorolni, hogy kikre is épül a Föld Szint, mert van köztük színésztől egyetemistáig minden: a kezdeteknél ott bábáskodott Kolumbán Hanna dizájner és Daczó Enikő képzőművész is, ma már a munka java Fekete Zsolt színészre, Simon László, Ilyés Réka, Fazakas Etele, Májai Adrienn (egyetemista) képzőművészekre és a már említett Vetró-Bodoni Barnabásra hárul.

„Amint a terv körvonalazódott, elkezdtük keresni a megfelelő helyet. Néztük az elhagyatott, nem használatos tereket a főtéren, hisz az volt a fő szempont, hogy látható, központi helyen legyen, utcára nyíló stb. Végül Blacky (Fekete Zsolt – szerk. meg.) fedezte fel a Sugás Áruház földszintjén az üres teret, és úgy döntött, felhívja az áruház menedzserét, Szabó Csillát” – avatott be Simon László.

A történet mesébe illően folytatódott, az ügyvezetőnek tetszett az ötlet, a teret teljesen bérmentve a művészekre bízta, azzal az egyetlen feltétellel, hogy tegyék rendbe. December elején már be is költözhettek.

„Nagyon gyorsan pörögtek az események, december 15-én egy teszt rajzórát tartottam a művészetis diákjaimnak az új helyszínen, ez volt az első megmozdulásunk. Az áruház előteréből kisebb üzletek nyílnak, van, amelyik le van választva pulttal, ajtóval, lehúzható rolóval, a mi terünk viszont teljesen nyitott, hogy elérhető legyen, ezzel is azt jelezzük, hogy olyan eseményeket szervezünk, amelyekhez bárki kapcsolódhat, így igyekeztünk bevonni a járókelőket, vásárlókat. A nagy kérdés az volt számunkra, hogy lehet-e kulturális tevékenységet folytatni ilyen közegben? Az elején az arra sétálok meglepődve bámultak, tétováztak, de ez érdeklődő tétovázás volt, aztán elsodortak az események” – vágott bele a sűrűjébe a képzőművész, és csak úgy sorolta az alig egy hónap alatt lezajlott, egymást követő eseményeket. Kápráztass el csoportos kiállítás, zenekari próba a Művészeti és Népfőiskola tanáraival és diákjaival, audiovizuális performansz, linóműhely, Felugró zerge nevű irodalmi este Tamás Dénessel, beszélgetés Nemes Levente színművésszel, tárlatvezetés Korodi Janka színésznővel, rádióműsor, tűzzsonglőr-előadás – és ezzel korántsem teljes a sor.

Ilyés Réka és Fazakas Etele kiállításrendezés közben

„Minden annyira új volt számunkra is, hogy menetközben, meglepetésszerűen alakítottuk a programot, így nem is tudtuk népszerűsíteni eseményeinket, a váratlan élményre építettük, ami szerencsénkre bejött. Mivel azt tapasztaltuk, hogy az emberek nem ismerik a saját művészeiket, alkotóikat, ezért a helyi erők kerültek a rendezvényeink fókuszába” – mondta Baji. – „A december jól alakult, nagyon izmosra sikerült, úgy érzem, ebből az energiatöbbletből tudunk tovább dolgozni. A feltöltődésre szükségünk van, hiszen ez egy önkéntes projekt, ami azt jelenti, mindenki a munkája, családja mellett vállalta és végzi teljes erőbedobással.”

Az idei év változásokat is hoz a Föld Szint háza táján. Az első és legfontosabb az, hogy költözniük kell. Szerencse, nem messze, csak szintet lépnek. Ugyanis az áruház alapszabályzatában az áll, hogy csak profitot termelő cég bérelhet a földszinten helyet, de az áruház menedzsere annyira megkedvelte a csapatot, hogy a harmadik emeleten biztosított számukra új teret ugyanazon feltételekkel, mint korábban.

A harmadik emeletre költöző Föld Szint január 27-én 17 órától tartja záróeseményét, amelyen időrendi sorrendben levetítik az eddigi tevékenységeikről készült fotó- és videóanyagot, várják mindazokat, akik részesei voltak az elmúlt másfél hónapnak, és azokat is, akik kíváncsiak, miről is szólt az eddigi történet, illetve merre alakul. Mert hétfőtől már az új helyen folytatják.

„Nemcsak a helyszín változik, mi nyitott műhelyként határoztuk meg magunkat, ahhoz, hogy ez működhessen, most nagyobb hangsúlyt kell fektessünk a programjaink népszerűsítésére, hiszen már nem leszünk úgymond szem előtt, nem fog csak úgy betévedni a közönség, azt nekünk kell bevonzanunk” –részletezte Simon László.

Vetró B. Barnabás szerint kulturális térből soha sincs elég (Fotó: Szigeti G. Csongor)

Vetró Baji örömmel újságolta, hogy érkezett egy megkeresés a városházától, Vargha Fruzsina alpolgármester részéről, illetve Gáj Nándortól, a Művészeti és Népiskola vezetőjétől, mindketten szívügyüknek tekintik ezt a kezdeményezést, és támogatásukról biztosították őket.

„Folynak a tárgyalások, kértek tőlünk egy listát, hogy mire lenne szükségünk a folyamatos működéshez, ezt elkészítettük. A legfontosabb az, hogy az önkéntes munkánkat szolgáltatássá alakítsuk, jelzem, ez nem azt jelenti, hogy a részvevőktől, a közönségtől akarunk pénzt kérni. Az egész kezdeményezés azon alapult, hogy mi megterveztük és meg is csináltuk, soha senkitől nem kértünk semmit, ellenben kaptunk rengeteg támogatást, biztatást és felajánlást, ami erőt ad” – zárta a beszélgetést Vetró Baji.

 

Fotográfia és művészet

Ma, január 26-án 16 órától a Föld Szint közösségi téren Fotográfia és művészet címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Művészeti és Népiskola. A meghívott Kovács László Attila fotóművész, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) tagja, akivel Huszár Szilamér MFVSZ-tag, a Művészeti és Népiskola fotószakkörének oktatója beszélget többek között olyan témákról, mitől válhat egy fénykép művészeti alkotássá? Jelen társadalmi berendezkedésünk szerint milyen a képzőművészet és a fotográfia kapcsolata?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások