Hirdetés
Hirdetés

Bántó az igazságtalan “igazságszolgáltatás”

Bántó az igazságtalan “igazságszolgáltatás” Kovászna megye

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) által kiszabott 2000 lejes bírság kifizetésére kötelezte a legfelsőbb bíróság a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalt.

A legfelsőbb bíróság szerdán  elutasította a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal fellebbezését a 2000 lejes bírság ellen, amelyet azért szabott ki korábban az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) az önkormányzatra, mert egy nyilvános eseményt kizárólag magyar nyelven hirdettek meg a közösségi médiában. 

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, Dan Tanasă csütörtöki blogbejegyzése szerint a székelyföldi település önkormányzatát az ADEC jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál.

A civil szervezet szerint a kézdivásárhelyi városvezetés “etnikai alapú diszkriminációban részesítette” a magyar nyelvet nem ismerő román állampolgárokat azzal, hogy a Facebook-oldalán csak magyarul hirdette meg a hagyományos termékek vásárát. A CNCD 2000 lejes bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára etnikai alapú diszkrimináció miatt. Bokor Tibor polgármester az igazságszolgáltatáshoz fordult, de a fellebbezését a Bukaresti Táblabíróság és a legfelsőbb bíróság is elutasította.

„Nem a 2000 lejes bírság a bántó, hanem az igazságtalan >>igazságszolgáltatás<<. Érthetetlen számomra a Legfelsőbb Bíróság döntése, hiszen semmiféle diszkriminációt nem követtünk el. A polgármesteri hivatal Facebook-oldalán 2019. február 5-én megjelent hír, miszerint a februári hagyományostermék-vásár elmarad, bizonyíthatóan ott szerepelt román nyelven is. Ennek ellenére most mást nem tehetek, minthogy a 2000 lejes bírságot kifizetem. Történik mindez olyan körülmények közepette, amikor a diszkrimináció-ellenes tanácsot egy magyar ember vezeti. Akkor mit várhatunk másoktól?” – tette fel a költői kérdést Bokor Tibor polgármester, amikor véleményét kértük a döntés kapcsán.

(Kiss Judit) 

 Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások