Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közeledés Istenhez

Közeledés Istenhez Kultúra

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) fotószakosztálya által szervezett erdélyi körútjának első állomásaként a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség kiállítótermében mutatták be és nyitották meg vasárnap délben a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) Fotóműhely – Fókuszban a hitéletünk címmel meghirdetett pályázatára beérkezett művekből ízelítőt nyújtó kiállítást.

Az eseményen szép számban megjelenteket házigazdaként köszöntő Péterfi Ágnes – akit éppen a tárlatmegnyitót megelőző istentiszteleten választottak sepsiszentgyörgyi lelkésszé – örömének és hálájának adott hangot, hogy befogadhatták és megcsodálhatják a hitet, Istenhez való közeledést és ragaszkodást fotóművészek lencséjén keresztül láttató tárlatot. Annál is inkább – tette hozzá –, hogy ebben a „furcsa, különös világban” egyre jobban szomjazunk a tartalmas együttlétre, és az ilyen jellegű megerősödésre. Az elhangzottak mintegy alátámasztásaként Józsa Attila, a Parnasszus Irodalmi Kör vezetője Dsida Jenő Legyetek őszinték és Bartalis János Isten kezében című versének a felolvasásával ajándékozta meg a közönséget.

Hirdetés
Hirdetés

Bedő Zoltán, a SZMÚE elnöke a 2018-ban alakult civil szervezet céljairól és küldetéséről szólva rámutatott, hogy a nemzeti érzelmű újságírókat szeretné tömöríteni, a sajátos gondolkodású és helyzetben lévő székelyek hangjának felerősítése, gondjainak feltárása, önazonosságtudatuk megerősítése, és az igazság kimondásának elősegítése érdekében. Ezt a célt szolgálja a magyar kormány támogatásával immár tető alatt lévő, de még befejezésre váró székelyföldi magyar sajtóház is, amelyet a Kárpát-medencei magyar újságírók szellemi központjává kívánnak tenni.

Szebeni Zsuzsa, a megyeszékhelyi Liszt Intézet vezetője férje, az MTI fotóarchívumát két évtizeden át kezelő, és szigorú bíráló hírében álló Szabó Róbert véleményét tolmácsolva, profinak nevezte a tárlat anyagát. Szebeni szerint ezek a képek a szív, a kereszt, a fény és sötétség küzdelme, a múlt és jelen küszködése, a Szentlélek kiáradásának a megragadásán keresztül hirdetik, valamint szolgálják az evangelizáció lényegét. Ez pedig az emberiség értékítéletének, gondolkodásmódjának és életfelfogásának, keresztény, keresztyén szellemiségben való átalakítása. Az alkotók a szülőföld páratlan, érintetlen tájain fellelhető tárgyi és szellemi környezetből merítettek ehhez ihletet, ennek egy mindenki számára ismerős és ugyanakkor mégis ismeretlen nézőpontból való láttatásával.

Huszár Szilamér, a SZMÚE fotószakosztályának irányítója, valamint a vándorkiállítás ötletgazdája és egyben kurátora elmondta, a KÁMME keresztény ünnepkörhöz kötődő pályázatára beérkezett és díjazott művek létrehozói közül többen a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub tagjai. Így a kiírók megbízásából okleveleket és ajándékcsomagokat adott át ebből az alkalomból Steigerwald Tibor, Paszjár Mariann, Palkó-Gyöngyösi István Tibor és Márk Attila fotósoknak. Jómaga a legeredményesebb pályázónak járó, megosztott összetett díjban részesült.

A tárlat két héten át tekinthető meg hétköznapokon 9–13 óra között, kedden 17 óráig.

(berecki)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások