Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kapaszkodó, világmegváltó szándék

Kapaszkodó, világmegváltó szándék Kultúra

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termét rég nem tapasztalt módon megtöltő népes, három nemzedéket felölelő közönség előtt mutatták be Józsa Attilának a budapesti Romanika Kiadónál megjelent Gyermekláncfű című meséskönyvét. A karácsonyra való felkészülés jegyében született, nemes érzelmeket és veretes gondolatokat közvetítő kulturális esemény érzelemdús hangulatának megteremtéséhez hozzájárult a Tekergők kisegyüttes gyerekdalokat megszólaltató fellépése is.

Hirdetés
Hirdetés

Józsa Attila 77 mese Hetedhétországból alcímet viselő kötetének versbe vagy prózába foglalt történeteiben a csüggedés lerázására, a nehézségek legyőzésére, a cselekvő életre való buzdítás és szülőföldünk szépségei felismertetésére való törekvés egyaránt meglelhető. Vigaszt nyújtanak, és az igazság, valamint a világ megismerésére ösztökélnek. Az adventi várakozás és elcsendesedés időszaka pedig megteremti az elolvasásuk és befogadásuk lehetőségét – fejtette ki véleményét Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész.

Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató a rá jellemző hitből fakadó nyíltsággal, világosan és lényegre törően fogalmazta meg gondolatait, legszebbnek nevezvén a könyv születését ünnepelni hivatott bemutató napját. Ez ugyanis egy íróembernek, a kisbabát világra hozó nő érzelmeihez hasonlatos magasztos élményt nyújt. „Legyetek olyanok, mint a gyermekek” – mondja Jézus, és a felnőtt számára ez egy nehezen teljesíthető kérés, a meseíró azonban eszerint éli mindennapjait. Ennek ténye tükröződik Benedek Elek szavaiban is, amikor kijelenti: „Jézus tanítványa voltam, gyermekekhez lehajoltam”. Józsa Attila frissen megjelent, 57 vers és 20 prózamesét tartalmazó könyvének az elolvasása után pedig kiderül, hogy Isten ajándékaként erre ő is képes. Ugyanakkor könnyed szövésű és figyelemlekötő írásaival a felnőtteket is megszólítja, részükre is tartogat mondanivalót.

„Ez a könyv nem fog egyszer használatossá válni, mert folyamatosan olvassák majd és nemzedékről nemzedékre adják” – jelentette ki mintegy összegzésképpen Sepsiszéki. A meséskönyvek értékét növeli és egyben az olvasásélményt is teljesebbé teszi az illusztráció, ezért nagy örömére szolgál, hogy e kötet huszonhat rajzát, a most tizennyolc éves Ilka Uzonka lánya álmodta pappírra, tizenöt esztendős korában – fűzte hozzá. 

„Egy életen keresztül büszke lesz arra, hogy felkérték ennek a könyvnek rajzokkal történő gazdagítására. Szándéka szerint ennek úgy akart eleget tenni, hogy a szövegek és az illusztrációk együttes hatása mosolyt csaljon a gyerekek és felnőttek arcára” – fogalmazott az érintett.  

A szerző nem palástolta a kötet megjelenése és az iránta megnyilvánuló nagy érdeklődés kiváltotta örömét. Annál is inkább, hogy amint az előszóban fogalmaz, számára „kisgyermekként a mese kapaszkodót jelentett, boldogságkeresést. Eszméletem hajnalán már menekülésforma lett belőle, később világmegváltó szándék, lázadás. Ma már egyik legfontosabb energiaforrása az életemnek”.

A könyv megvásárolható az újságostandokon, a LibriM Könyvudvarban, a bookline.ro weboldalon és Budapesten a Romanika Könyvesboltban.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük