Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős tárlatok nyíltak

Jelentős tárlatok nyíltak Kultúra

Bő hét esztendeje annak, hogy az intézményesülés rögös útját járó Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), akkor még a Székely Nemzeti Múzeum részlegeként megnyitotta az első kiállítását, és immár öt éve, hogy Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának az égisze alatt működik. Vezetőjét, Vécsi-Nagy Zoltán művészettörténészt az elmúlt 12 hónap megvalósításairól és az idei tervekről faggattuk hagyományteremtő év eleji beszélgetésünk alkalmából.

Kérdésünkre válaszolva a szakember elmondta, hogy gazdag évet zártak, hiszen rangos kiállításokkal sikerült megörvendeztetni a környék műkedvelő közönségét, és a képzőművészeti állományuk is értékes művekkel gyarapodott. Az általuk szervezett tárlatok egyik csúcspontjaként a Magyar Művészeti Akadémiával közösen tető alá hozott Transzmissziót jelölte meg, amely 17 fiatal erdélyi művésznek teremtette meg a legnevesebb anyaországi alkotókkal való közös színrelépés, megismerkedés és eszmecsere lehetőségét. De kiemelkedő jelentőségű volt Böhm József, Németországban élő, erdélyi származású orvos értékes magángyűjteményének részleges bemutatása is. A nagybányai festőiskola és a romániai magyar képzőművészet korai szakaszában született alkotások ugyanis eddig hiányoztak az EMŰK kínálatából.

A nagy népszerűségnek örvendő egyéni kiállítások egyike a sepsiszentgyörgyi származású Jecza Péter szobrász és első felesége, Jecza Bíró Klára textilművész kozmikus szemléletű sajátos műveit közönség elé táró volt. Továbbá a Sepsiszentgyörgyön élő és alkotó, munkáival a helyi Krisztus király római katolikus templom szentségét egyedi módon hangsúlyozó és kiemelő Hervai Katalin festő, grafikus tárlata is. Ez ugyanis alkalmat nyújtott az 1970-es, 80-as években született korszerű és művészi függetlenséget sugárzó, a diktatúra kegyetlenkedéseit is felvillantó műveire történő rácsodálkozásra is. De nem szabad megfeledkezni a Brassóban tevékenykedő, műveivel a kommunizmussal szintén szembeszálló Ábrahám Jakab döbbenetes grafikáiból ízelítőt kínáló tárlatról. Ugyanakkor a szintén Háromszék központjában kiteljesedett Plugor Sándor életművéből válogató, és Sepsiszentgyörgyön, valamint Kolozsváron egyaránt átütő sikert arató kiállításról sem. Vagy az évtizedek óta kézdivásárhelyi illetőségű Vetró András szobrász tiszta gondolatokat közvetítő rajzait és plasztikáit közszemlére állítóról. És közéjük sorolandó a fiatal tehetségek, Kovács Kinga, Kocsis Rudolf, Căbuz Andrea, Sipos-Gaudi Tünde és Éltes Barna reményt keltő tárlata is.

Hirdetés
Hirdetés

Erre az évre vonatkozóan megtudhattuk, hogy az EMŰK és Sapientia Alapítvány gyűjteményéből Synopsis címmel válogatott művekben március 6-ig gyönyörködhetünk. Ezt követően pedig Sipos László kolozsvári születésű festőművész, majd az ugyancsak Kincses városbeli Soó Zöld Margit, festő és grafikus alkotásai lesznek láthatók.

Végezetül Vécsi Nagy Zoltán nagy örömmel és megelégedéssel újságolta, hogy munkáját kis létszámú, de lelkes, hozzáértő és hivatástudattal rendelkező fiatal alkotókból, valamint szakemberekből álló csapat segíti, akikkel kölcsönös tiszteleten alapuló, és éppen ezért gyümölcsöző munkaviszonyt sikerült kialakítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük