Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

III. Richárd kettős nézőpontból

III. Richárd kettős nézőpontból Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházban november 10-én, szerdán mutatják be William Shakespeare III. Richárd című darabját Eugen Gyémánt rendezésében.

Az új színházi előadás a híres drámaíró darabjának posztmodern megközelítése. A jelmezek és a díszlet is korszerűek, de számos olyan elemet megtartottak, amelyek a viktoriánus korszak stílusát idézik. Emellett a rendező hű maradt az eredeti szöveghez, így a színpadra állítás az új és a régi sikeres ötvözete.

Hirdetés
Hirdetés

A III. Richárd újszerűsége miatt kapott pénzügyi támogatást az Országos Kulturális Alaptól (AFCN). Ez az újdonság abban rejlik, hogy a darabot kettős perspektívában, offline és online változatban is bemutatják. Az előadás offline változatában a perspektíva kör alakú, amelyet a nézők három oldalra rendezett ülőhelyeivel érnek el. Ebben a változatban a néző a cselekmény középpontjába kerül. Az online előadást viszont a VR360 technológiához tervezték, és szingularitást kölcsönöz, mivel egyetlen nézőhöz szól, aki a cselekmény részévé válik. Ráadásul a színpadi térre tervezett változat és a VR360 film között érdekes különbségek lesznek a szereplők viselkedésében ugyanabban a kontextusban.

Hirdetés
Hirdetés

A szereplők: Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Elena Popa, Anca Pitaru, Mona Codreanu, Iulian Trăistaru, Costi Apostol, Ion Fiscuteanu Jr., Marius Popa, Ștefan Forir, Sergiu Aliuș, akikhez a gyerekek – Andreas Marina, Christof Marina és Matei Popa – csatlakoznak. A díszletet Eugen Gyémánt rendező, a jelmezeket Cristina Milea, a plakátot Tudor Prodan tervezte.

Az előadás VR360 változata elérhető lesz a www.teatruvr.ro és a www.VR-hall.com platformokon. Az AFCN pénzügyi támogatásának köszönhetően, amelyet a projektet benyújtó Sprait Egyesület az Andrei Mureșanu Színházzal partnerségben nyert el, ez a változat mindkét platformon ingyenesen hozzáférhető lesz.

Az előadásra a Covid19 világjárványra vonatkozó hatályos szabályoknak megfelelően, azaz érvényes zöld igazolvánnyal lehet belépni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük