Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A toll végén: Ruszka Zsolt

A toll végén: Ruszka Zsolt Hintaszék

Sepsiszentgyörgyön születtem 1974. január 28-án. A Székely Mikó Kollégiumban érettségiztem 1992-ben. Már hatodik osztályos korom óta él bennem a belső késztetés az írásra. 2010 óta írok aktívan, kísérletező típus vagyok, ezért szeretek szabadon mozogni a műfajok között. Tagja vagyok a Sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Körnek. Három évet voltam ferences szerzetes. Ez mély nyomot hagyott lelkemben és meghatározza írásaim témáit is.

Hirdetés
Hirdetés

A mindennapi élet

Éppen kilépett laskát vásárolni. A kis falusi üzletben két elárusítónő dolgozott. Ahogy belépett az üzletbe, ráköszönt egy tagbaszakadt falusi, tudván, hogy ő a katolikus harangozó.

– Dicsértessék a Jézus Krisztus. Dicsértessék a Jézus Krisztus – elmondta ezt vagy ötször, majd nekikezdett latinul a Miatyánknak. Pater noster… Mikor látta, hogy nem reagálták le, kifakadt. – Az Isten verje meg ezt a kurva világot. Ma már harmadszor jövök, hogy vegyek öt üveg borvizet, negyed órákat várok, s nem szolgálnak ki. De többet nem várok, elmegyek, nem űznek gúnyt belőlem. Azzal kisétált az üzletből, borgőzös levegőt hagyva maga után.

Az egyik hölgy felnézett, megvonta a vállát, és így szólt: – Nem emelhetek, most voltam megműtve. A baj az, hogy nem úgy mondja el a főnöknőnek, ahogy történt, hanem bemocskol minket, és a fizetésünk bánja.

A harangozó megvette a laskát, kisétált a boltból. Azon gondolkozott, kit akart a férfi lenyűgözni a latin tudásával. Őt vagy az Istent? Mert sikerült neki, az biztos.

 

Hogy is állunk éppen?

A mester egyik tanítványa épp ügyes-bajos dolgait végezte, idős embereknek vásárolt, amikor a rend őrei megállították. Kérték a nyilatkozatát, amit oda is adott. Valamit hibásnak találtak benne, és meg akarták büntetni. Mire a tanítvány nyugodtan csupán ennyit mondott: A büntetést nem fogom kifizetni.

Amikor a rendőr agresszívvé vált, ő továbbra is csendesen annyit mondott: Ha erőszakot próbálsz alkalmazni, akkor megöllek. A rendőr ekkor végképp kifakadt, hogy ez hatóság elleni fenyegetés!

Mire a tanítvány nevetett: – Akkor azt mondd meg nekem, hogy a vírus az micsoda? Olyan valami, ami szintén az életünkre tör, a tiedre éppúgy, mint az enyémre. Amikor a vírust bepereled hatóság elleni fenyegetésért, akkor engem is beperelhetsz. Majd a csendben hozzátette: Most menj, és végezd a dolgod emberségesen! Ahogy én is azt teszem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük