Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Embert próbáló feladatok után

Embert próbáló feladatok után Kultúra

Gála keretében díjazták azokat a sepsiszentgyörgyi és kovásznai fiatalokat, akik sikeresen befejezték a kétéves The Duke of Edinburgh’s International Award Romania személyiségfejlesztő programot. Az eseménynek a zabolai Mikes-kastély adott otthont.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1956-ban Nagy-Britanniában indított The Duke of Edinburgh’s Award programot Fülöp herceg alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen, Háromszéken a Turulmadár Ifjúsági Iroda szervezi meg. A program alternatív képzésből áll, 14 és 24 év közötti fiatalok számára. A képzés során négy területen vállalhatnak részt a jelentkezők: önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kaland. Mindezeket három szinten végezhetik el: bronz, ezüst és arany. A fiatalokat önkéntes DOFE-mentorok segítik, illetve koordinálják.
Csütörtökön azokat a sepsiszentgyörgyi és kovásznai fiatalokat ünnepelhettük, akik a tavalyi és az idei évben sikeresen helyt álltak, határaikat feszegetve kitartóan végezték a programot. Őket és a jelenlévőket Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke köszöntötte.

– A program 2015-től van jelen a szervezet életében, fő célja nem más, mint az önnön határaink túllépése. Ez a célkitűzés egyszerre jelent kihívást is mind mentor és mentorált, szervezet és önkéntes, mindenki számára. Amit mi, szervezetként is tanulhatunk ebből a programból, az nem más, mint elsősorban a kitartás és a türelem – emelte ki, majd a fiatalokat arra biztatta, hogy továbbra is álljanak ki célkitűzéseik mellett, mert, mint mondta, „nem mindig a legjobbak érik el a célt, hanem a legkitartóbbak”.

Az esemény házigazdája Roy Chowdhury Gergely gróf volt, aki köszöntőjében kiemelte, fontos, hogy az élet iskolájának folyamatosan tanulói legyünk, hiszen „minden próbálkozással egy új esélyt adunk magunknak a sikerre”. A gálán tiszteletét tette Shajjad Rizvi, a The Duke of Edinburgh’s International Award Romania Alapítvány elnöke is.

A hónapokon át zajló szellemi, fizikai és önkéntes tevékenységeket egy túra zárja, de hosszú út vezet idáig: a fiatalok felkészítő táborokon vesznek részt, ahol megismerkednek a túrázáshoz szükséges eszközökkel, elsősegély-oktatásban részesülnek, majd az itt szerzett elméleti oktatást több felkészítő túrán gyakorlatban is elsajátítják, hogy aztán saját maguk tervezhessék és kivitelezhessék a lezáró kalandtúrát. A fiatalok sorra mutatták be embert próbáló kalandjukat, beszámoltak élményeikről, a végén pedig megkapták megérdemelt díjukat és oklevelüket.

A mentorok, oktatók részéről Gergely-Kovács Katalin szólt az egybegyűltekhez, aki háláját fejezte ki a fiataloknak, hogy a mentoraik lehettek ezen a csodás úton. Végül Bakk-Vitális Mária Kinga, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány elnöke is köszöntötte a fiatalokat, elmesélte, miért tartotta fontosnak a kezdetektől támogatni a programot. A gála végén Furus Levente oklevelet nyújtott át a támogatóknak, az este pedig állófogadással ért véget. Az esemény hangulatát Hoos Hanna Denise hegedű- és Sinka Melinda zongorakoncertje emelte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük