Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élete regénybe illő

Élete regénybe illő Kultúra

Van Erdélyben egy jellegzetes női karakter, aki átveszi a dolgok menedzselését, amíg a férje országgyűlésben tölti az idejét, Carola is ilyen volt. Úgy érzem, ha ma élne, barátok lehetnénk – mondta Molnár-Bánffy Kata, a Carola Egyesület elnöke azon a tusványosi könyvbemutatón, ahol Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet vezetője mutatta be báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola grófnő, Kolozsvár múlt századi emblematikus alakjának izgalmas személyiségéről és életútjáról szóló könyvet, Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról címmel.

– Ideje lenne, hogy Carola grófnő elfoglalja méltó helyét a magyar kultúrtörténetben. A róla írott könyvvel és a nevét viselő egyesület tevékenysége által nemcsak neki nyújtanánk elégtételt, hanem mindazoknak a nőalakoknak, akik a háttérbe szorultak, mert a történelmet a férfiak írták – mondta bevezetésképpen a Carola Egyesület elnöke.

A névadó „sokoldalúsága, szociális érzékenysége, a nemzet fennmaradásáért végzett tevékenysége, sportteljesítményei, felfedező utazásai mindenképpen megérnek egy könyvet, s még mindig nem teljes a kép” – mondta Szebeni Zsuzsa.

A Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról törzsanyagát Carola háborús naplója adja, amely azonban szaggatottan tömény, így a grófnő színházi életéről, sportolásáról és a Helikonbeli szerepének taglalásával egészült ki. Ha elolvassuk, megtudjuk, hogy milyen volt a bába- és ápolónőképzőt végzett grófnő munkája a fronton, hogyan nyert országos triplett (háromüléses bicikli) bajnokságot, illetve hogyan lett az övé Ibsen Nórájának főszerepe, és milyen elismeréssel adóztak színészi tehetségének, de azt is, hogy milyen körülmények között rendezte és játszotta el az első magyar némafilmek egyikében, az Apacs nő szerelme című mozi­szkeccsben a főszerepet. Ezt a sokfelé ágazó tehetséget és tevékenységet ma igen bajos lenne utánozni, nem is sikerül túl sokaknak, s akkor még nem is szóltunk arról, hogy a helikoni munkaközösségben milyen elismert szervezői, cenzori, lektori munkássága volt, ő továbbította Szerb Antal Magyar irodalomtörténetét megjelentetésre, mert arra érdemesnek találta. Azért főzni is tudott, sok jó receptjét sikerült a mai gasztronómiának megmenteni.

Hirdetés
Hirdetés

Szebeni Zsuzsa bevallotta, a könyvet „kizsarolta belőle” Kovács Attila Zoltán sorozatszerkesztő. Az Erdélyi Református Egyházkerület Gyűjtőlevéltárából származó hatalmas kéziratanyagot, Szilvássy Carola hagyatékát kellett hozzá rendezni, megszerkeszteni, de még így sem fért a szóban forgó kötetbe az ő helikoni levelezése, illetve a Bánffy Miklós múzsájának szerepét igazoló-föltáró dokumentumok, így tere nyílik a kendőzetlen feljegyzések folytatásának, esetleges második kötetének is.

A könyvbemutatón Berekméri Katalin marosvásárhelyi színésznő a könyvből olvasott részletekkel hozta közelebb Carola alakját.

A Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról a nemrég megnyílt, Csíki utcai Guttenberg könyvesboltban kapható, ára 53 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük