Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vonal ereje

A vonal ereje Kultúra

Érdeklődők népes táborának a jelenlétében nyílt meg pénteken este Ábrahám Jakab, Brassóban élő és alkotó grafikusművész tárlata a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).  

Meleg, baráti szavakkal üdvözölte a vendéget és művészetének Brassóból is szép számban érkező kedvelőit Vécsi Nagy Zoltán, a kiállításnak április 26-ih otthont biztosító intézmény vezetője.

A szintén brassói illetőségű Ziegler Ágnes, az alkotó életútjának tömör ismertetésével indította a kiállítást megnyitó, és ez alkalomból kiadott katalógusban három nyelven olvasható beszédét, amelynek találóan A vonal ereje címet adta. Ennek során megtudhattuk, hogy Ábrahám Jakab Csíklázárfalván született 1952-ben. A marosvásárhelyi Zene és Képzőművészeti Középiskola után, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem grafikai szakán folytatta tanulmányait. Az egyetem kiváló eredménnyel való elvégzése után (1976), kérésére a Székelyföldhöz közeli Brassóba került, ahol a Nivea kozmetikai gyár formatervezője lett. Az 1989-es rendszerváltás, illetve a gyár megszűnése után a tanügyben dolgozott nyugdíjazásáig (2017). Rendkívül gazdag munkásságát számtalan egyéni és csoportos tárlat, tábori részvétel és publikáció fémjelzi.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember szerint Ábrahám Jakab művészetének legszembetűnőbb és leginkább méltatott jellegzetessége, a rendkívüli rajztehetség, amely „műfajtól függetlenül sugárzik át” az alkotásain. Fő jellemzője pedig az erő, hiszen „már vonalának akkora ereje van, hogy könnyedén alkot élő, pulzáló, erőtől duzzadó figurákat, kompozíciókat, tölt ki tereket, teremt világot. De kompozíciói is erőtől feszülnek, mozgalmasságtól duzzadnak akkor is, ha a rajta szereplő alakok nincsenek mozgásban. Erőt sugároznak kedvenc, ismételten megjelenített állatalakjai, a ló és az ökör is…. Ez a mindenből áradó erő” azonban „nem üres és haszontalan izomvillogtatás, hanem a lélek bátran megélt kifejezése.”

A rendezvény meghitt hangulatát Szigyártó Mária éneke és férje, Szigyártó Péter zongorajátéka tette teljesebbé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük