Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A közös alkotás jegyében

A közös alkotás jegyében Kultúra

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6. kiadása, az előzőekhez hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. A fesztiválon 35 esemény és 7 workshop zajlott szeptember 13–16. között, 12 különböző helyszínen. Sepsiszentgyörgy főterén 5 féle program, gólyalábazás, óriásbuborék és ledzsonglőr show, 3D-mapping és számos koncert szórakoztatta a gyerekeket, fiatalokat.

 

A kortárs művészetek képviselői több országból érkeztek, legtöbbjük először járt Sepsiszentgyörgyön. Nagy Britanniából bábszínházat, kísérleti zenét és házi készítésű fény-szintetizátort kaptunk, Egyiptomból a papírhajtogatás művészetét és történetmesélést, Svájcból és Ausztriából képzőművészetet, Magyarországról pedig zenét, irodalmat, gyermekfoglalkozást és cirkuszi mutatványokat, vertikális táncot, ujjbáboperát és épületvetítést. Romániából irodalmi, zenei, színházi és képzőművészeti projektek gazdagították az idei kínálatot. László Hajnalka egyéni kiállítását a Tein Teaházban, Daniel Spoerri tárlatát pedig a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben tekinthetik meg továbbra is az érdeklődők. A programokról beszámolókat a www.pulzart.ro oldalon lehet olvasni. Alább a pulzArt 6 legemlékezetesebb eseményeiből szemelgettünk.

 

Mózes világa mindenkit elvarázsolt

A The Table (Az asztal) című felnőtt bábelőadás „bebábozta” magát a pulzArt legemlékezetesebb produkciói közé, hiszen az „erdélyi asztalon” játszódó Egyesült Királyságbeli báb-produkció új perspektívát nyitott a helyiek számára. A kartonfejű, rongytestű Mózes epikus kalandjainak szerzői a művészet legtisztább eszköztárával operáltak az asztalon (néha a szó szoros értelmében): a befogadó képzelőerejével. A Blind Summit Theatre nem csupán egy különleges előadást mutatott be a sepsiszentgyörgyi nézők számára, hanem műhely-tevékenységen keresztül is segített gazdagítani a helyi művészek tudástárát.

A Blind Summit Theatre báb-előadói foglalkozás mellett a pulzArt résztvevői előadóművészeti workshopon is kipróbálhatták magukat, Horváth Hunor vezetésével.

 

Origami Workshop OzOz-zal

A papírhajtogatás művészetének titkaiba, a mozdulatokban rejlő történetekbe OzOz – Ossama Mohamed Helmy Farag – vezette be kíváncsi tanítványait. Az Egyiptomban élő OzOz papírhajtogatás közben mesélt annak történetéről, megannyi felhasználási módjáról és spirituális dimenziójáról. Az elgondolkodtató rövid elmélkedések közben gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel hajtogatták kedvenc állataikat. A mindenki számára nyitott műhelymunka mellett A forradalom madarai elnevezésű interaktív origami installáción is részt vehettek az érdeklődők a Tamási Áron Színházban.

 

Eat Art és objektművészet

Az élet összes területéről boronálható össze egy-egy kollázs – ezt bizonyítja Daniel Spoerri munkássága. A tárgyművészet érdekes színfoltja az aktuális képzőművészetnek, Spoerri alkotásai évtizedek elteltével is aktuálisak. A Galați-on született Daniel Spoerri munkásságát leginkább a hétköznapi helyzetükből elmozdított, dísztárgy-szerűen falra szerelhető terítékekkel alapozta meg, az Eat Art művészeti irányzat alapítójaként, a sepsiszentgyörgyi kiállítás keretében ebből készített tárlatot láthat a közönség november 30-ig.

 

Családlátogatás a sorok mentén

A Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében anya, apa és lánya, írók, költők, dramaturgok, slammerek, forgatókönyvírók – Szirmay Ágnes, Kemény István és Kemény Zsófi voltak vendégeink. A Családlátogatás a sorok mentén elnevezésű találkozó mellett még olyan irodalmi programokon vehettünk részt, mint a Nepothu’ lui Thoreau kör vagy a Centauri Pennatus közönségtalálkozó, Horváth Benji könyvbemutatója vagy a Pion & The Unicorns zenés irodalmi előadása.

 

Kocsmai hurkok 7 jelenetben

„Az van, ami van? Vagy van az, ami nincs? Vagy valami van azáltal, hogy nem lėtezik? S ha valami nincs, van azėrt, mert valaha volt?” – ezeket a kérdéseket tette fel Pálffy Tibor, az előadás ötletgazdája és rendezője. A Szimplában és a hozzá tartozó kertben a színészek és a nagyszámú közönség ellepték az udvart. A szereplők színházi gondokról, az alkotói válságról beszéltek, miközben önmagukat alakították, bár legtöbb esetekben kissé karikírozva. A nagy érdeklődésnek örvendő premier Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Benedek Zsolt, Bocsárdi Magor, Derzsi Dezső, Giacomello Roberto, Kolcsár Jocó, Kónya Ütő Bence, Nagy Eszter, Pálffy Tibor, Vass Csaba, Vass Zsuzsanna, Vetró Baji előadásában állt össze a pulzArt alkalmából.

 

Mint a madárraj

A The Flock Project sepsiszentgyörgyi előadásán az akrobata-táncosok a város egyik legmagasabb épületének, az egykori Bodok Szálló oldalán ereszkedtek le. A különleges vertikális táncprodukciót élő zene és felolvasás kísérte. A produkció rövid, erős intenzitású mozgás-jelenetekből épült fel, melynek befejezésekor a Szabadság tér tapssal telt meg.

 

Különleges zenei programok

A pulzArt 2018-as kiadása a könnyebb jazzes műfajoktól a gondolkodós, komolyzenébe forduló zenei programokig, különleges felhozatalt kínált. A magyarországi iamyank Live Ensemble a kamarazenekari hangzást elektronikus beütésű zenével, valamint videoprojekcióval erősítette. A Sepsiszentgyörgy központjában felállított szabadtéri színpadon is folyamatosan zajlottak az események, a nagybritanniai Rhi énekesnő  produkciója a mainstream és pop zene aktuális trendjeit ötvözte. A manchesteri Shunya Live Band különleges hangzású koncerttel készült, ugyanakkor a jazzesebb műfaj rajongóit a Fekecs Ákos Projekt vitte zenei körútra. Számos DJ és élő produkció mellett említést érdemel a kellemesen dallamos budapesti Nunki Bay Starship jazzes, loungeos hatású előadása, mely pszichedelikus hangzással gazdagította a pulzArt élő zenei programkínálatát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük