Hirdetés
Hirdetés

Megtalálták a Föld legöregebb gerinces állatát

Megtalálták a Föld legöregebb gerinces állatát Tech-Tudomány

Az atlanti térség sarkvidéki régiójában talált több mint 500 éves grönlandi cápa új életkor rekordot jelent a Föld gerinces élővilágában. A grönlandi cápákról eddig is ismert volt, hogy más gerinceshez képest rendkívül hosszú életperiódussal rendelkeznek, ám a Science tudományos szaklapban most közzétett tanulmányban leírt példány minden bizonnyal a földi élővilág legidősebb ismert élő gerincese.

Az idei év elején publikálta a norvég Arctic University tengerbiológus professzora, Dr. Kim Truebel azt a tanulmányt, ami egy újonnan kifejlesztett életkor-meghatározási módszer alapján arra a megállapításra jutott, hogy a grönlandi cápák (Sominosus microcephalus) életciklusa csaknem a duplája a korábban elfogadott 200 éves átlagos életkornak.

Truebel és tudóstársai egy olyan új, a grönlandi cápák pontos életkorának meghatározására alkalmas matematikai modellt fejlesztettek ki, ami a szemstruktúra, elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedését veszi figyelembe. Eddig többnyire csak a grönlandi cápák testhosszát vették alapul az egyes egyedek életkorának meghatározásához, abból kiindulva, hogy a grönlandi cápák növekedése élethosszig tartó folyamat, ami évente átlag 1 centiméteres növekedéssel jár együtt.

Mint Steven Campana, az Izlandi Egyetem cápaszakértője elmondta, a tengerbiológusok már évtizedek óta keresik azt a módszert, amellyel a grönlandi cápák életkora pontosan meghatározhatóvá válik. Az Arctic University kutatói által kifejlesztett és minden eddiginél pontosabb új módszer segítségével a tudósok 28 grönlandi cápa életkorát vizsgálták meg.

A vizsgálatba bevont egyedek között akadt egy 395 éves példány, ám még ennél is jóval idősebbnek bizonyult az a grönlandi cápa, ami a mérések szerint 1505-ben születhetett.

A rendkívül hideg vizeket kedvelik

A nagy illetve a rendkívül nagytestű cápák közé sorolt grönlandi cápa rendszertanilag a tüskéscápák rendjébe (Squaliformes), illetve az alvócápák családjába (Somnosidae) tartozó faj. Teljes testhossza meghaladhatja a hét métert, az eddig ismert legnagyobb példány 7 méter 30 cm hosszúra nőtt meg.

A grönlandi cápa az Atlanti-óceán északi területén, a Labrador-tengertől a Jeges-tengeren át a Barents-tengerig számít elterjedtnek, elsősorban a sarkköri, illetve a szubarktikus vizekben. A rendkívül hosszú életciklussal rendelkező faj 100-150 éves korára éri el a szexuális érettségét. Ideje legnagyobb részét a bathyális vagy szürkületi-zóna 700-1200 méter mély vizeiben tölti, de rendszeres időközönként – valószínűsíthetően szaporodásbiológiai okokból – megjelenik a partközeli egészen sekély vizekben is, a tudósok ilyenkor tudják a legkönnyebben megfigyelni.

Aktív ragadozó, amely elsősorban csontos halakat, köztük heringet, tőkehalat és más kisebb hűvös vízi cápafajokat zsákmányol, de a grönlandi cápák gyomrában találtak fóka, sőt jegesmedve maradványokat is.

Szokatlanul hosszú életciklusában fontos szerepet játszik a hideg vizes környezet: a grönlandi cápa leggyakrabban a – 1,5 illetve +5 Celsius fok közötti hőmérséklettartományú vizekben fordul elő, a +10 Celsius fok körül feletti vízhőmérsékletet már nem preferálja. 

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások