Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kommunizmus rémtetteit bemutató múzeum létesül Sepsiszentgyörgyön

A kommunizmus rémtetteit bemutató múzeum létesül Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Hat emlékmúzeum létrehozásáról vagy bővítéséről szóló támogatási szerződést írtak alá hétfőn. Ezek közé tartozik a kommunizmus rémtetteit bemutató sepsiszentgyörgyi múzeum is. A finanszírozás az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) valósul meg.

Az emlékmúzeumok a 21. századnak megfelelő technikákkal, virtuális valósággal, digitalizált tárgyakkal és interaktívan teszik elérhetővé a fiatalok számára a totalitárius rendszerekhez és az erdélyi interetnikus viszonyokhoz kapcsolódó emlékeket. Romániában eddig nem voltak a diktatórikus rendszereket bemutató emlékmúzeumok, így ezek fontos történelmi és kulturális hiányt pótolnak, ráadásul közösségi térként is működnek majd.

,,Ezek a múzeumok megismertetik a fiataljainkkal azt a fájdalmas múltat, melyet szerencsére nem tapasztaltak meg. Nagyon sok ártatlan ember esett áldozatul a történelem során nemcsak a kommunizmusnak, de az interetnikus konfliktusoknak, háborúknak is. Mi nemcsak ezeknek az embereknek állítunk emléket, hanem bemutatjuk a teljes társadalmi összképet is, filmekkel, virtuális valósággal, hisz csak így tudjuk megfelelően szemléltetni a fiatalok számára a tehetetlenséget az elnyomó hatalommal szemben. Mindegyik múzeum egyedi projekt, amely az oktatási és kulturális funkción túl turisztikai látványosságot is jelent majd. Örüljünk annak, hogy végre nálunk is épülnek európai szinten elismerésre méltó kulturális terek” -nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár.

A kommunista diktatúra kegyetlenségeit bemutató múzeum nem csak Sepsiszentgyörgyön, de Románia szinten is különleges élményt nyújt majd. A kalandra vágyó látogatóknak szabadulószoba épül, de kibérelhetnek egy korabeli stílusú szobát, amelyhez a kornak megfelelő csöpögő csapok és áramkimaradások is járnak. A kevésbé vállalkozó szelleműek pedig beülhetnek a korhűen berendezett cukrászdába vagy tetőtéri kávézóba. Az Országos Helyreállítási Terven keresztül 11,4 millió euróval támogatják a múzeum létrejöttét.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma kilenc emlékmúzeum létrehozását finanszírozza több mint 81 millió euróból az Országos Helyreállítási Terv részeként. Ezek közül két emlékmúzeum, A Bukaresti Holokauszt Múzeum és a Râmnicu Sărat-i „Csend börtöne” finanszírozási szerződéseit már korábban aláírták.

forrás, fotó: RMDSZ

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 18., 18:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A kommunizmust gyerekként éltem át, biztos hogy nem volt a földi paradicsom, de a mostani sem az. Nem csak a negatív dolgokat kellene bemutatni, néha általánosítani, hanem a pozitív dolgokat is. De most ez a trendi, ha valami nem működik úgy ahogy nekünk tetszik, akkor azt kidobjuk, meg sem próbáljuk megjavitani, mind a 4x éves feleségét, lecseréljük egy 2x eves modellre.

  • User
   Dátum: 2022. október 20., 19:11
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Pozitív dolgok? Nos, voltak jogaink, ugye. Pl. jogunk volt nem pofázni. Aki nem élt ezzel a jogával és járt a szája, az hamar megtapasztalta a szeku vendégszeretetét. Amibe sokan bele is haltak. Jogunk volt dolgozni, látástól vakulásig, éhbérért. A nőknek joga volt nem alávetni magát abortusznak: ha nem élt ezzel a jogával, akkor gumibottal tanították meg neki ezt a jogot. Folyt. köv.

  • User
   Dátum: 2022. október 21., 11:56
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Folytatom. A kötelező katonai szolgálat alatt jogunk volt – harci kiképzés helyett – bányákban dolgozni, Duna-csatornát építeni, kukoricát és egyebeket szedni. Nekünk, kisebbségeknek, főképp magyaroknak jogunk volt nem használni az anyanyelvünket, sőt, jogunk volt a pofánkba kapni, ha meg mertünk szólalni magyarul. Egyesek még azt is elvárták volna, hogy a családunkban is az állam nyelvén beszéljünk. Jogunk volt nem utazni külföldre, még a baráti szocialista országokba sem. Magyarországra kiváltképpen nem. És jogunk volt piálni. No, ezzel a joggal sokan éltek, ezt nem korlátozták. Mert érdekes módon, habár élelmiszer nem volt az üzletekben, piával, viszonylag olcsó italokkal dugig voltak. Meg is van az eredménye: itt, a kommentelők között is látható, hogy milyen sokan szenvednek emlékezetkiesésben. Továbbá: jogunk volt sorbaállni bármiért. ha volt egyáltalán. Budipapír, cukor, liszt vagy nagy ritkán hús… emlékszik még valaki a Frati Petreusi-ra? Szójás parizer? Halkonzerv? Kétféle is volt… ha volt. De inkább nem volt. Jogunk volt kávé helyett nyekezolt inni. A benzinről most ne beszéljünk, mert autója csak keveseknek volt. De a tej, ami a gyermekeknek létfontosságú (lett volna)? Csokoládé? Sok gyermek nem is ismerte! A jegyre adott elefántpirula? Y-ék és Z-ék nem tudják, hogy mi az: ha mondod nekik, nem hiszik el és még jó, ha ki nem röhögnek. Folytassa az emlékezetfrissítést?

  • User
   Dátum: 2022. október 21., 21:55
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Nos, folytassuk akkor. Aki elfelejtette volna: kezdődött az államosításokkal. A gaz kapitalisták tulajdonából a termelőeszközök – műhelyek, gyárak, boltok, gyakorlatilag minden, ami tisztes megélhetést biztosított a tulajdonosának és alkalmazottainak – átmentek a nép (értsd: az elvtársak) tulajdonába, ugye… Példákat erre mindenki tud: aki mégsem, az olvassa el Méhes György Kolozsvári ​milliomosok című könyvét. Ezzel párhuzamosan folyt a parasztság, a nagy- és kisbirtokosok tönkretétele a földek, az állatállomány és a mezőgazdasági gépek államosításával és az erőszakos kollektivizálással. Előtte és közben a beszolgáltatások, a padlások kiseprése… Kuláklisták… ha még emlékszik rá valaki! De erre már csak a 70-80-90 évesek emlékezhetnek, azok se mind. Aki ellenállt, azt vitték! Kitelepítések, koncepciós perek sokasága, kényszerlakhelyek, bebörtönzések, kínzások, kivégzések, terror! Munkatáborok sokasága, ahonnan emberroncsokként tértek vissza azok a szerencsések, akik nem haltak éhen, akiket nem vertek agyon, akik valahogy túlélték. Folytathatnám, de nem érdemes: majd jön megint valaki, aki eldicsekszik azzal, hogy milyen jó volt neki a kumunizmusba’, mert az egyetemi menzán kapott egy tányér csorbát ingyen!

 • User
  Dátum: 2022. október 18., 20:05
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Komcsi rémtettek!!!! Szekusok…… Most is ugyanazok gyerekei és unokái , pártfogottjaik, vannak közvetett, vagy közvetlen uton a városi, falusi tanácsoknál, állami intézmények élén, kemény cégjeik vannak, sok sok földjük, rengeteg ingatlanjuk és hatalmuk!!!!!
  Jó lenne ha az emberek végre vennék a bátorságot és kiplakátolnák a sok komcsi átvedlett bűnöző nevét és pofalemezét!!!!

 • User
  Dátum: 2022. október 19., 9:08
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Osszehasonlitva a multbeli kommunistakat, parttitkarokat, mondhatjuk, joval szerenyebbek es mertektartobbak voltak a mai fejeseknel, beleertve a gyerekeiket is. Ha nem tudtad az iskolaban, kinek minek a fia-borja, semmivel nem tunt ki a tobbiek kozul, sot egyesek meg ennel fogva tulsagosan illedelmesek , udvariasak voltak. ma nezd meg az utanpotlast.

 • User
  Dátum: 2022. október 19., 13:55
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A nagyon lenézett tombhazlakasokot akkor ingyen kiosztottak a munkásoknak, a tegnap láttam, hogy valaki 66 ezer eurót kér egy kétszobás 47negyzetmeteres nem felujitott lakasert, a durván 2×2000 lejes fiztesre még kölcsönt sem adnak fel, 20 évesen családot lehetett alapítani, a kozkoltseget könnyen ki lehetett fizetni, a gyereket reggel el lehetett engedni gyalog iskolába, nem félt az ember, hogy elüti az autó vagy másféle alldozat lessz az úton, a táborok nagyon elérhető áron voltak szervezve, nyaron majdnem minden hétvégén a fenyvesben voltunk szuleinkel, gyalogosan és boldogabban mind a csemetéim, akik már a 2800 laptopnak sem örvendtek, mert nem gaming laptop ami négy ezer fölött mozog. Most nagyon sok mindent lehet vásárolni, csinálni, mindenfelé kirándulni ha van pénze az embernek, ami sajnos egyre kevesebb mostanában a munkás osztálynak. A mostani életvitel is szürkenek fog tűnni 30-50 múlva, akkor majd nem a fenyvesben fognak kirándulni és állnak mozdulatlanul ha sikerült megpillantani egy őzet, hanem az űrbe, akár más bolygókra, persze ha azelőtt ki nem nyirja saját magát az emberiség.

 • User
  Dátum: 2022. október 19., 16:01
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Én már az „új világban” születtem. Kérem valaki mondja el nekem, hogy miért is kell annyira dicsőíteni a kommunizmust.. mert itt a kommentekből nagyon azt érzem. Úgy látom sikerült elfelejteni a falurombolásokat, a Securitate, a terrort amiben az emberek éltek, a nincstelenséget, a kiszolgáltatottságot.. Értem én, hogy munkahely, lakás, pénz.. de milyen áron.. Mit tudott az ember azzal a pénzzel kezdeni, úgy is cetlire adtak mindent, ha épp lehetett kapni..
  Persze aki akkor jól élt, mert a rendszer embere volt, annak nehéz elfogadni, h már nem ő az úr..

 • User
  Dátum: 2022. október 19., 19:18
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Most is leteznek az elvtarsak akik annak idejen nagy legenyek voltak , part aktivistak , neptanacs elnokok, sot meg jelenleg a Haromszek ujsagba is irogatnak cikket jo penzert . Ilyennek a koppeny forgatok !

 • User
  Dátum: 2022. október 21., 10:55
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Én 5 banit nem fizettem 4 év egyetemért. Gyerekünk volt, ingyen kis garzont kaptunk. Kantin ingyen (minden nap választható leves vagy csorba és 2 féle második fogás. Fűtés, villany, rezsi teljesen díjmentes. Ágynemű cserélése. Ha kiégett egy villanykörte, adtak másikat. Utazás vonattal ugyancsak. Havi 40 lejt kaptam még ösztöndíjként, ebből 10 lejért egész hónapban ingyen utaztam: autóbusz, troli, villamos. És tegyem hozzá: nem diplomagyár volt, tanultunk.

 • User
  Dátum: 2022. október 21., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Felesleges pénzkidobás. Mondjuk, engem egy fotóalbum érdekelne a hajdani besúgokról, pártkatonákról, intézményi vezetőkről Kovászna megyéből, s azok, jelenleg is polcon lévő utódairól.

  • User
   Dátum: 2022. október 24., 10:19
   ÉRTÉKELÉS: 6

   1966-ot akart írni, gondolom… vagyis ’66-’70-ben. Az már az enyhülés – átmeneti – időszaka volt, (pl. a politikai foglyok nagy részét elengedték akkorra, a kollektivizálás befejeződött, a földjeitől megfosztott parasztember úgy-ahogy megtanult „alkalmazkodni”, aki érte, tudja, hogy hogyan, nos, szóval hozzájutott egyhez-máshoz, gabonához, motorinához, ehhez-ahhoz…, a ), kár, hogy csak rövid ideig tartott. A ’70-es évek közepétől már érezhető volt az áruhiány, főképpen az élelmiszerek esetében. Elhiszem, amit az egyetemi oktatás ingyenességéről írt, habár az ún. „járulékos költségekről” nem esett szó – pedig azokat is bele kell számítani, s azok pl. a ’80-as évek elejére jelentősen megnövekedtek. (Az átlagos keresetű munkásemberek gyermekeinek csak komoly anyagi áldozat árán adatott meg a továbbtanulás lehetősége emiatt). A kisebbségekre meg az – alig látható – ellenzékre gyakorolt politikai nyomás viszont nem enyhült jelentősen, esetleg csak burkoltabb formában alkalmazták, azt is csak átmenetileg. Na jó: tudjuk, hogy aki lapult, aki befogta a száját vagy ellenkezőleg: aki „jól” beszélt, annak nem esett baja. Azt megtűrték. Aki alkalmazkodott, esetleg jól tudott „biciklizni”, vagy besúgó lett belőle, még karriert is építhetett. Nem kevesen voltak ilyenek. Nos, azoknak az átlagemberéhez viszonyítva valóban aranyéletük volt, de most nem róluk van szó.

 • User
  Dátum: 2022. október 24., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Elismerem, nem tartom normálisnak, hogy X gyártulajdonos legyen és 500 Y éhbérért dolgozzon neki. Sem azt, hogy a gróf úr 10000 hektárján lenézett „büdös parasztok” robotoljanak. Sokkal emberségesebb szerintem, hogy volt éhbérmunkások és parasztok gyerekei ingyen csorbát kapjanak a menzán. Az ötvenes évek durva túlzásai tragikus kilengések voltak, emberek haltak meg. Mint a vörösterror napjaiban. Mint (még többen) a fehérterror napjaiban. Nem a kommunisták, hanem az antikommunisták küldtek százezreket halálba a Don- kanyarhoz, Auschwitzba vagy lőttek a Dunába.

  • User
   Dátum: 2022. október 24., 10:35
   ÉRTÉKELÉS: 8

   A baj az, hogy a durva túlzások – ha nem számítjuk a Tanácsköztársaság időszakát – már a ’40-es évek közepén elkezdődtek és ’89-ig tartottak. A „fehérterror” csak a vörösterrorra adott válasz volt. A kommunizmusnak kb. százmillió halálos áldozata volt, (ebből Kelet- és Közép-Európában mintegy 1000000), a Don-kanyar és Auschwitz áldozatainak száma ennek csak töredéke és az nem is ide tartozik. Az ingyen étkezést nem irigylem egy egyetemistától sem, csak könyörgöm, ne az legyen, hogy azért volt jobb a kommunizmus, mert akkor ingyen ebédet kaptak. Azért az ingyen ebédért is megdolgozott valaki és az nem a párttitkár volt. Amíg az ingyen ebédet ette, addig a szeku börtönében lehet, éppen agyonvertek valakit.

 • User
  Dátum: 2022. október 24., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A jo dolgokat meg kelett vola tartani es a tobbit modositani. Par pozitiv dolog, koteleztek a gyerekeket iskolaba jarni, kisebb-nagyobb sikerel az emberek tudtak olvasni, most sajnos tobb az irastudatlan, iskolat elhagyo gyerek, a tanarnak tobb tekintelye volt, nem volt ilyen sok csoves, drogos, nem voltak Ponzi fele csalasok, a bankok nem mentek tonkre. Ahogy mondtam egy par jo dolog a sok negativ melett, a vetemenysben is a gazt kitepjuk, de a vetemenyt hagyjuk, hogy fejlodjon.

  • User
   Dátum: 2022. október 24., 15:21
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Az iskola most is kötelező. Igaz, a pityókaszedés nem. Drogos nem volt – legalább is hivatalosan, csak alkoholista. Bank nem mehetett tönkre, mert nem volt ami tönkremenjen. Ne feledjük, most is védve van a betétes a csődtől. Ponzi csalás nem volt igaz, mert úgyse tudtál mit kezdeni a pénzzel. A tanárnak lehet több tekintélye volt, egyedül ez amit talán jobb volt. Már ha nem fizikai erőszakkal vívta ki azt a bizonyos tekintélyt. Az összes többi amit felsorol nem pozitívum.

 • User
  Dátum: 2022. október 24., 12:17
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A hetvenes években nem vertek agyon senkit. Mindenki dolgozott, lazán, az igaz, mert nem fenyegetett a ” patron”, a párttitkár is. Summa summarium, sokkal méltányosabb társadalom volt. Ha nincs az ateista őrület, megállt volna.

  • User
   Dátum: 2022. október 24., 12:04
   ÉRTÉKELÉS: 3

   De igen! Én tudok, nem is egyről! Vagy a változatosság kedvéért: vagy megfojtották vagy „véletlenül” elütötte egy autó, vagy megöngyilkolták, vagy csak úgy eltűnt… megvoltak a módszereik. Persze a ’80-as években ez már gyakoribbá vált, Igen, mindenki dolgozott. Volt akik lazán – ahogy látom, Ön ebbe (és a lapulós) kategóriába tartozott – és voltak nagyon sokan, akik igencsak keményen, de legalább alacsony bérért. És éppen hogy az a bizonyos „ateista őrület” nem volt.

 • User
  Dátum: 2022. október 24., 16:24
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Én soha nem engedném meg magamnak, hogy egy ismeretlen emberről rossz dolgokat feltételezzek. Naív vagyok, az érveket szeretem megszólaltatni és senkit meg nem bántani. A vitát lezártam, minden jót kívánok.

 • User
  Dátum: 2022. október 24., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Akinek volt penze akkor, volt amire koltse, nyaralas, gyerekek taborozasara, biciklire, ruhara, vendeglobe, hazat epithetett…. akkor is epitettek maganhazakot, jobb etelre, farmernadragra, VHS lejatszotra, orosz fenykepezogepre, sok konyvre, mert olcso volt, akar elo lehetett fizetni a Dacia szemelygepkocsira, stb.

  • User
   Dátum: 2022. október 25., 9:51
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A VHS lejátszó jó vicc. Amit úgy loptak be nyugatról és mondjuk néha egy tömbházban volt 1-2. A filmek pedig agyonmásoltak voltak. Épp nem volt illegális, de nagyon nem úgy volt, hogy ha van pénz, akkor megyek az üzletbe és veszek egy lejátszót meg filmeket. A farmerrel ugyanez. Na jó, lehetett menni vendéglőzni. Házat is építeni…talán falun. Mert a városokban épp rombolták a magánházakat. Ne mondja, hogy nem tudja mi volt régebb a Lenin főútján, ahol most a „szép”, „ingyen kapott” szürke tömbházak vannak.Ha nem tudja, akkor nézzen be mögéjük, mert egy-két szerencsésnek megmaradt a háza körbekerítve. Amúgy a könyv most is olcsó, egy éves könyvtári belépő aprópénz. A választék pedig sokkal nagyobb. Dacia személygépkocsira is elő lehetett fizetni. 75000 lej volt. Már ha kivártad amíg megkaptad és persze az ár a gyári ár, az átvevés utáni javításokat nem tartalmazta. Garancia? Vicc. 2500 lejes átlagfizetésből kellett 30 hónapnyi. Spórlásból még több. Ma egy Logan vagy Sandero, mely nagyságrendekkel jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb autó kb. 14000 euró, vagyis 70000 lej. Az átlagfizetés pedig 4000 (és most ne jöjjön azzal, hogy nekem kevesebb). Vagyis 30 helyett 18 hónapnyi fizetésből meg lehet venni. Bármikor. Tankolni is lehet belé amennyit akar. Bármikor, bárhol. Ráadásul nem fog szétesni a rossz utak miatt se. Jujj de rossz lett az élet a kommunizmus óta.

  • User
   Dátum: 2022. október 25., 22:46
   ÉRTÉKELÉS: 3

   S ma, akinek van pénze, nincs, amire költse… na, ott van baj elég az emeleten… hacsak becses beírását nem viccnek teccett szánni. Nos, vegyük sorra. 1. Nyaralás. Odalehet elröppeni, ahová éppen akar. Csak a „pénztálca” vastagsága szab határt, ugye? 2. Oda utatztatja a gyerekeit, ahová éppen akarja, az Északi-sarktól a Tűzföldig: csak a pézt… Bicikli? Akkor pult alatt vehetett orosz biciklit, azaz ukránt, Ukrajnát – az volt a csúcs. Ha nem, akkor Tohánybiciklit vagy Pegászt. Ennyi volt a választék. Vendéglőbe: Ma miért nem lehet? 5X annyi vendéglő van… Ma, ugye, nem építhet házat? Ami ház épült, az mint a kumunizmusba épült, ugye… Csak tessék megnézni a „Gyümölcsösbe”… Az ételről már beszéltünk, azt most hagyjuk ki… inkább legyen cigaretta… egy pakli Kent 50-100 lej vala. Ma 22-25. Igaz, az akkori jobb volt. Farmernadrág… volt akkor is. Csempészett Trapper 800, jobbacska márkák, egészen a Levi’s-ig 1200-1500 lejért. Fél- vagy egy havi fizetés volt akkor és „reláció” es kellett… ma a turkálóba’ 30-ér ugyanazt kapod, de az új se több 100-150-nél… A vigyiót alább már említették… Monta is Cseau eccer: „szö sze terminye ku vigyiourili si ku parabólicsi”… A Zenit nem volt hiánycikk, de azt kevesen vették, a könyv viszont igen. S azt is kevesen vették… Az autókról pedig jobb, ha nem beszélünk, mert nincsenek es manapság. Senki se tud venni, biztos, azétt. Autó csak a kumunizmusba’ vót…

 • User
  Dátum: 2022. október 25., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Persze, hogy nem kell dicsoiteni egyiket se, mindeniknek megvan a jo es rossz oldala, a ketto egyutt nem megy. Sajnos egyeseknek csak fekete vagy feher a vilag , epp ugy , mint Orban vagy Gyurcsany…ha nem vagy egyikkel , akkor a masik vagy. Felcsavartak az emberek eszet, nincs mar a legtobbnek sajat, tiszta gondolata.

  • User
   Dátum: 2022. október 25., 13:36
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Nem dicsekszem, de hála Istennek, sokkal jobban viszem, mint a kommunizmusban. Ha te esetleg nem, az nem ennek a rendszernek a hibája. Nagyságrendekkel több a lehetőség minden területen mint a kommunista rendszer idején. A regényekben nem én, hanem az író fejti ki, hogy mi milyen volt. Én csak példaképpen odaírtam egynek a címét. De van még pár tucat, akár pár száz is, amikből, ha szánsz rá egy kicsi időt, tudsz informálódni. Úgy látom, rád fér…:-D

 • User
  Dátum: 2022. október 25., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kolozsvár,Nagyvárad,Szatmárnémeti…magyar -román?
  Brassó,Nagyszeben,Medgyes,Segesvár…szász
  -román?Mit kell mindig méricskélni ,ez van ezt kell szeretni!Malmö !!!Már többségben bevándorló.Ezek a történelmi események következményei.

  • User
   Dátum: 2022. október 25., 15:20
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Itt a történelmi eseményeket melyek az arányokat megváltoztatták kommunizmusnak hívják. Erről van szó a cikkben ezért lehet erről beszélni.

 • User
  Dátum: 2022. október 25., 14:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A komumnizmus durvan 7x eve kezdodott es 30 evet tartott, 70-80 ev mulva , hogyan fognak emlekezni a demokranciankra? 0 adossagbol sikerult eladositsuk meg az unokankat is, ha veletlenul itthon marad. A mult eltelt, abbol kellene okuljunk es egy jobb jovot kovacsoljunk mindenkinek, nem csak egyeseknek. Senki nem visszi a tuloldalra a vagyonat.

 • User
  Dátum: 2022. október 26., 6:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A lenyeg az hogy meg lessz egy letesitmeny amely nem lessz jovedelmezo, az adonkbol tamogatasra szorul, a mai gazdassagi helyzetben ez nem hianyzik, hiszen a lakossag tobbsege igy is nehezen tudja fizetni a szamlakot. Nalunk a cegnel meg fizetes emelesrol szo sincs, tehat en nem fogom latogatni a szabad idomben. Ha lehetseges lenne, akkor az adombol sem tamogatnam, de ezt sajnos nem en dontom el.