Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben az EU-ban

Továbbra is Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben az EU-ban Románia

Mintegy 19.900 személy vesztette életét tavaly közúti balesetben az Európai Unió (EU) területén, 6 százalékkal többen, mint 2020-ban – derül ki az Európai Bizottság (EB) kedden közzétett adataiból.

2019-ben és 2020-ban 17 százalékkal visszaesett a balesetben elhunytak száma, ami elsősorban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak tudható be.

Tavaly az EU-ban 45 baleset okozta elhalálozás jutott egymillió lakosra. 2021-ben is a svédországi és a dániai utak bizonyultak a legbiztonságosabbaknak, itt 20, illetve 22 halálos baleset jutott egymillió lakosra. Az országok halálozási arány szerinti rangsorát Románia vezeti, ahol 92 halálos balesetet jegyeztek egymillió főre vetítve, Bulgáriában 81 halálos baleset/millió fő az arány.

A 2022 első hét hónapjára vonatkozó előzetes adatok több mint 10 százalékos növekedést mutatnak a közúti baleset okozta halálesetek számában 2021 azonos időszakához képest.

Az Európai Bizottság júliusban bejelentette, hogy új, átdolgozott általános járműbiztonsági rendeletet léptetnek hatályba. Az ebbe foglalt biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a becslések szerint 2038-ig 25 ezerrel csökkenhet a közúti balesetek okozta halálesetek és legalább 140 ezerrel a súlyos sérülések száma. 

forrás: Agerpres

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük