Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A hónap műtárgya

A hónap műtárgya Kultúra

Nagyarányú és szerteágazó, maradandó építészeti, képzőművészeti, irodalmi, zenei művek sokaságát teremtő ünnepségsorozattal ünnepelték a magyar honalapítás ezredik évfordulóját 1896. május 2. és október 31. között, amelyből Háromszék vármegye is méltó módon kivette a részét. Az itt megszületett értékekből mutat be néhányat a Lábasházban elmúlt hét csütörtökén nyílott kamara-kiállítás, amelyet egy hónapon át lehet megtekinteni.

Bedő Zoltán

A tárlat kurátora, Tóth-Bartos András történész-muzeológus a megnyitón felidézte, az ezredéves ünnepségek egyik kiemelkedő rendezvénye a történelmi múltat és jelenkort bemutató országos kiállítás volt. Ezen a Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) 98 tárggyal volt jelen, amelyek közül a jelen tárlaton 16. századbeli buzogány, láncos buzogány és zabla van kihelyezve közszemlére. Gyönyörködhetünk továbbá a hónap műtárgyaként kiállított, Háromszék Vármegye Gazdasági Egyletének és az Első Székely Szövőgyárnak odaítélt állami ezüstéremben, valamint a vármegyénk és a SZNM által kiérdemelt érmekben.

Háromszék vármegye új, főhelyen kiállított zászlója és a Vérmezőn felvonult lovas bandériumának, a Kálnoky-huszárok egyenruhája mintájára vart öltözete Pótsa József főispán felhívására készült. A felnagyított képen a díszmagyarba öltözött br. Szentkereszty Béla vezette háromszéki küldöttség látható.    

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük