Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megállapodott Bulgária és Észak-Macedónia az uniós csatlakozási tárgyalások ütemtervéről

Megállapodott Bulgária és Észak-Macedónia az uniós csatlakozási tárgyalások ütemtervéről Külföld

Bulgária és Észak-Macedónia hosszas vitákat követően megállapodott Szkopje uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének ütemtervéről.

Hirdetés
Hirdetés

Teodora Gencsovszka bolgár külügyminiszter vasárnap egy erről szóló jegyzőkönyvet írt alá észak-macedón hivatali partnerével, Bujar Osmanival Szófiában. Az egyezség részét képezi az Európai Unió tárgyalási alapjának, amelynek keretében a még nyitott bilaterális kérdéseket rendeznék.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. Szófia 2020 óta azon feltételekhez kötötte a vétó visszavonását, hogy Észak-Macedónia elismerje a macedón nyelv bolgár eredetét, valamint alkotmányos kisebbségnek nyilvánítsa a területén élő bolgárokat, és vessen véget a Bulgária elleni „gyűlöletbeszédnek”.

A vasárnap aláírt jegyzőkönyv sajtóértesülések szerint egyebek mellett kiindulási pontokat és határidőket rögzít a vitás kérdések rendezéséhez.

Úgy tudni, tankönyvek és emlékművek feliratainak módosítására, illetve a bolgár kisebbség észak-macedón alkotmányban történő elismerésére is tartalmaz javaslatokat. A dokumentum szövegét kedden hozzák nyilvánosságra.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük