Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött az évszázad rablásának bírósági pere

Elkezdődött az évszázad rablásának bírósági pere Külföld

Drezdában elkezdődött az évszázad rablásának is nevezett bűntény pere. 2019. novemberében hat férfi betört a drezdai királyi palota kincstárába, ahonnan pillanatok alatt hatalmas mennyiségű, 114 millió eurónak megfelelő értékű ékszert és más műkincset vittek el. A zsákmány a mai napig nem került elő – számolt be az M1 Híradója.

Hirdetés
Hirdetés

Eltakarta az arcát, úgy lépett a drezdai kerületi bíróság tárgyalótermébe az egyik elkövető, akit rendőrök vettek körbe. A másik vádlott sem vállalta, hogy a kamerák megmutassák az arcát, betakarta a fejét és egy mappát tartott az maga elé, úgy beszélt még az ügyvédjével is. Nevüket a bíróság nem hozta nyilvánosságra.

2019. november 25-én hatan követték el az elmúlt évszázad legnagyobb műkincsrablását. Az elkövetők mind börtönben vannak, az ellopott kincsek viszont máig nem kerültek elő.

A helyenként zöldre festett kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre az 1700-as években. Az évszázadok során háromezernél is több páratlan történelmi emlékeket, műalkotásokat, aranyból, ezüstből, drágakövekből és elefántcsontból készült ékszereket, dísztárgyakat, bútorokat gyűjtöttek össze benne, amit az érdeklődők meg is tekinthettek.

A tárgyaláson is bemutatott fotókon az elrabolt ékszerek láthatók. A gyűjteményt modern biztonsági berendezések védték, ennek ellenére a tolvajok pillanatok alatt elvitték a több mint négyezer gyémántot tartalmazó ékszergarnitúrából álló zsákmányukat, amelynek értéke meghaladja a 40 milliárd forintot, eszmei értékük viszont felbecsülhetetlen.

Csak az egyik kard díszítéséhez 800 darab gyémántot használtak fel.

„A vádlottak aprólékosan kitervelték a rablást, még két autót is vásároltak az akciójukhoz. A rablás helyszínét többször átvizsgálták, előkészítették. Így például az egyik ablak rácsát elfűrészelték majd visszaragasztották. A rablást magát ketten követték el. 2019 november 25-én hajnali 5 órakor bemásztak a kincstárba, egyenesen az előre kiválasztott tárgyakhoz mentek, és baltával szétverték az üveget, amely alatt ott voltak az ékszerek” – nyilatkozta Thomas Ziegler, a drezdai kerületi bíróság szóvivője.

A rablást egy biztonsági kamera is rögzítette, ráadásul kiderült, a fegyvertelen biztonsági őrök, az egész betörést látták a biztonsági felvételeken. Értesítették a rendőröket, de nem avatkoztak be, mert szerintük azzal az életüket kockáztatták volna. Az elkövetők a helyszínről egy autóval elmenekültek, a járművet egy parkolóházban felgyújtották, majd egy másik autóval Berlinbe mentek.

A pénteken bíróság elé állított férfiak arab felmenőkkel rendelkező német állampolgárok, egy hírhedt berlini bűnbanda, a Remmo-klán tagjai.

A bandát egy Libanonból a nyolcvanas években elmenekült család alapította. Ötszázan lehetnek, mindannyian rokonok és Dél-Törökországból származnak.

„Ezeknek a csoportoknak nagyon nehéz a közelébe kerülni, a német hatóságok nem tudják elfogni őket, mindannyian a német társadalommal párhuzamosan kialakított világban élnek, ami szigorú, hierarchikus rendszeren alapszik” – fogalmazott Martin Steltner főügyész.

A Remmo-klán számlájára nem csak a drezdai rablást írják. Ők lopták el 2017-ben a berlini Bode Múzeumból a Nagy juharlevél nevű, 100 kilogrammos színarany érmét is.  Az elkövetőket elkapták és elítélték.

Szakértők szerint az ellopott kincsek többsége sohasem fog előkerülni. A valódi értékük töredékéért értékesítik azokat, leginkább úgy, hogy az ékszereket szétbontják apró darabokra.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük