Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Biden szerint Putyinnak háborús bűnök miatt bíróság elé kell állnia

Biden szerint Putyinnak háborús bűnök miatt bíróság elé kell állnia Külföld

Joe Biden amerikai elnök hétfői nyilatkozata szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek háborús bűnök miatt bíróság elé kell állnia, és a Fehér Ház további büntetőintézkedéseket tervez Oroszországgal szemben, egyebek között az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt.

Hirdetés
Hirdetés

„Látták, mi történt Bucsában” – mondta Biden elnök, majd hozzátette: Putyin „háborús bűnös”. Joe Biden kijelentésére azt követően került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Kijev belvárosától alig 27 kilométerre fekvő Bucsába látogatott, ahol ukrán tisztségviselők szerint több száz civil áldozat holttestét találták meg az utcákon.

Zelenszkij „népirtásnak” nevezte az orosz katonai akciót, és felszólította a nyugati országokat, hogy még keményebb büntetőintézkedéseket fogadjanak el Oroszországgal szemben. Biden elnök ugyanakkor nem nevezte „népirtásnak” a bucsai mészárlást.

A 410 polgári áldozat olyan Kijev környéki kisvárosokból származik, amelyeket az elmúlt napokban az ukrán csapatok visszafoglaltak az orosz erőktől, nyilatkozott Irina Venediktova ukrán főügyész. Az AP amerikai hírügynökség újságírói legalább 21 civil áldozat holttestét látták személyesen Bucsa utcáin.

„Tovább kell folytatnunk az Ukrajna számára szükséges fegyverszállításokat, hogy folytathassák a harcot. És minden részletet össze kell gyűjtenünk, (…) háborús bűnöket vizsgáló bíróságra van szükségünk” – fejtette ki Biden, aki ezúttal „brutálisnak” nevezte Putyint.

„Ami Bucsában történt, az felháborító, és ezt mindenki láthatja” – tette hozzá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Twitter-üzenetében arról számolt be, hogy az Európai Unió nyomozókat küld Ukrajnába, hogy segítsék az ukrán főügyészség munkáját a „háborús bűnök dokumentálásában”.

Lavrov: rossz lelkiismeretre vall Biden Putyinra vonatkozó kijelentése

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőre vonatkozó kijelentése azt mutatja, hogy az amerikai politikusoknak rossz a lelkiismeretük – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában az Arab Liga kapcsolattartó csoportjával Ukrajnáról folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón.

„Ez a kijelentés mindenekelőtt arra vall, hogy sok amerikai politikus, aki az iraki háborút a jól ismert ürügyekre hivatkozva kezdeményezte, aki a NATO-partnerekkel együtt tönkretette Líbiát, aki behatolt Szíriába, általában nem áll jól a lelkiismeretével” – mondta a miniszter.

Lavrov Bidennek azt a kijelentését kommentálta, amely szerint Putyin háborús bűnös.

Az orosz diplomácia vezetője bejelentette, hogy az orosz ENSZ-képviselet hétfőn New Yorkban sajtótájékoztatót tart a bucsai incidensről, amelyen részletes anyagokat fognak bemutatni az ott történtek valódi természetéről. Elvetette a vádat, amely szerint az orosz hadsereg atrocitásokat követett volna el az ukrán civil lakosság ellen.

Beszámolt róla, hogy az orosz és az ukrán delegáció videokonferencia keretében folytatja az „intenzív” tárgyalásokat. Kifejezte reményét, hogy Kijev küldöttségét az ukrán nemzeti érdekek, nem pedig a „messziről jött tanácsadók” fogják vezérelni.

Mint mondta, a cél az, hogy az orosz „különleges hadművelet” Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett céljai rögzítésre kerüljenek a készülő megállapodásban.

A miniszter szerint a március 29-én Isztambulban tartott forduló eredményei alapján az orosz fél úgy véli, hogy az ukrán delegáció álláspontjában realizmus jelent meg Ukrajna semleges és atomfegyvermentes státusával, továbbá a Krím, valamint a donyecki és luhanszki „népköztársaság” jogállásával kapcsolatban.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő hétfő este ismertette a friss hadijelentést,

amely szerint orosz légierő repülőgépei a nap folyamán 17 ukrán katonai célpontot, köztük két parancsnoki állást és egy kommunikációs központot semmisítettek meg. A tábornok azt mondta, hogy a luhanszki „népi milícia” egységei blokád alá vették Novotoskivszke, Borivszke és Metyelkino települést.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn arról számolt be Putyin elnöknek, hogy az új állami fegyverkezési program célja „nem hagyományos” fegyverek, köztük irányított energiájú fegyverek, kinetikus fegyverek, valamint mesterséges intelligenciát és robotikai rendszereket alkalmazó vezérlőrendszerek létrehozása lesz. A programot várhatóan 2023 közepén terjesztik be jóváhagyásra az államfőnek.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. április 6., 22:00
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Amerika hány országot lőtt ki, háborúval, puccsal, választásokba beavatkozásokkal. A Brexitbe is benne voltak nyakig. Ha annyira szeretik az EU-t miért rugdossák folyton. Az álomszuszék pedig nézzen szét saját elődei között is.