Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU 600 millió eurós élelmiszer-támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak

Az EU 600 millió eurós élelmiszer-támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak Külföld

Az Európai Unió az élelmezésbiztonság szavatolására 600 millió euró támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak válaszul az Ukrajna elleni orosz háború nyomán kialakult helyzetre – közölte az Európai Bizottság kedden.

Hirdetés
Hirdetés

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a 600 millió euró összegű támogatásból 100 millió eurót makrogazdasági támogatásként kapnak a kedvezményezett országok, 150 millió eurót a humanitárius segélyek összege tesz ki, 350 millió euró pedig a fenntartható élelmiszer-termelést és az élelmiszerrendszerek ellenálló képességének javítását szolgálja.

Az uniós bizottság közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az orosz agresszió értelmetlen és súlyos áldozatokkal jár, és nem csak az ukrajnai lakosság számára, hanem következményeit világszerte megszenvedik a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberek. Oroszország továbbra is több millió tonna gabona exportját blokkolja, megakadályozva, hogy célba jussanak az létfontosságú szállítmányok.

„Partnereink megsegítése céljából 600 millió eurót fogunk mozgósítani az élelmiszerválság és a gazdasági sokk elkerülése érdekében” – fogalmazott.

A közlemény szerint az EU globális élelmezésbiztonsági válaszlépéseihez nyújtott 600 millió eurós, az élelmiszerválság kezelését célzó hozzájárulás kiegészíti a világszerte már mozgósított humanitárius segítségnyújtást, továbbá a fenntartható mezőgazdaságra, az alapvető táplálkozásra, a vízellátásra és a higiéniás létesítményekre, valamint a szociális biztonság védelmével kapcsolatos projektekre különít el forrásokat – tették hozzá.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük