Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Sapientiáról szóló dokumentumfilmet mutattak be Budapesten

A Sapientiáról szóló dokumentumfilmet mutattak be Budapesten Külföld

Erős bástyánk nékünk címmel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről szóló dokumentumfilmet mutattak be kedden Budapesten.

Hirdetés
Hirdetés

A vetítés előtt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy történelmi tett volt a felsőoktatási intézmény létrehozása, amely ma a legjobb egyetemek közé tartozik Romániában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet a román állam támogatása nélkül alapították – emelte ki.

A felsőoktatási intézmény segít a szülőföldjükön boldogulni akaró embereknek, hogy helyben szerezzenek diplomát – mondta Gulyás Gergely.

„Két évtized elmúltával büszkék lehetünk arra, hogy az álomból valóság lett”, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a túlélés esélyét, a határon túli magyar értelmiség megmaradásának biztosítékát jelenti – fogalmazott a miniszter.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki azért dolgozik, hogy működhessen a felsőoktatási intézmény. Amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig nem fog megszűnni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatása – hangoztatta Gulyás Gergely.

Úgy vélekedett, hogy a felsőoktatási intézmény már a létrehozásakor is elsősorban a reményt jelentette, és azóta is ezt képviseli. Azt mondta, a rendszerváltoztatás idején abban bíztak, hogy a kommunista diktatúra végével nem csupán a diktatúra szűnik meg, hanem az az elnyomás is, amely „egyenesen következett a kisebbségi létből”. Sajnos azonban ezek az álmok hamar szertefoszlottak – jelezte.     

Az 1990 márciusában lezajlott marosvásárhelyi pogrom világossá tette, hogy a magyar nemzetiség elnyomása nem szűnt meg – emelte ki a miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, egyértelművé vált: a magyar állam segítségére is szüksége van az erdélyi magyarságnak ahhoz, hogy megmaradjon.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány alapítója úgy vélekedett, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozása történelmi igazságtétel volt, és a felsőoktatási intézmény mind a mai napig ennek a bizonyítéka.

Azt mondta, hogy hálásnak kell lenni az egyetemért dolgozóknak, a felsőoktatási intézmény alapítása és működtetése ugyanis sok áldozatot követelt.

A politikus azt hangoztatta, hogy számára a nemzeti összetartozás erejét mutatja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Azt bizonyítja, hogy létezik folytonos magyar nemzetpolitika – tette hozzá.

Megjegyezte: bízik benne, hogy ötödik Orbán-kormány is lesz. Németh Zsolt kijelentette: odafigyelnek a külhoni magyarokra, akik számíthatnak rájuk. A nemzeti összetartozás ereje sok intézkedésben megnyilvánul – vélekedett.

A külügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt a magyar kormány első olyan jövőbe mutató programja, amely „egyértelműen bizonyította, hogy vannak eszközeink, és hogy tudunk nagy léptékben gondolkodni”.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem arról szól, hogy „merjünk álmodni”. A felsőoktatási intézmény volt az első nagy megvalósult álom, amelyet remélhetőleg még sok követ majd – hangoztatta Németh Zsolt.

Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke úgy fogalmazott: ha valaki azt mondja, hogy az oktatás sokba kerül, akkor nézze meg, mennyibe kerül a tudatlanság.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora szerint kijelenthető, hogy már létezik önálló, az erdélyi közösség kezében lévő magyar felsőoktatás.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy a felsőoktatási intézmény húszéves történetében a hit, az erő és az eltökéltség játszotta a főszerepet.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük