Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külügy tiltakozik a Tesco tolvajoknak szóló, román nyelvű felhívásai miatt

A külügy tiltakozik a Tesco tolvajoknak szóló, román nyelvű felhívásai miatt Külföld

A román külügy tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Nagy Britanniában a Tesco áruházlánc román nyelvű feliratokon figyelmeztette üzleteiben a tolvajokat cselekedetük következményeire, Bukarest szerint ugyanis ez a diszkriminatív üzenet „nem tükrözi reálisan az ott élő román közösség helyzetét”.

Hirdetés
Hirdetés

A külügy azt követően fejtette ki álláspontját, hogy a román média hétfőn beszámolt róla: Nagy-Britanniában a Tesco áruházakban román nyelvű feliratok jelentek meg, amelyekben a tolvajokat figyelmeztették, hogy amennyiben árut tulajdonítanak el, büntetőjogi eljárás indulhat ellenük. Felhívták a figyelmüket arra is, hogy civil ruhás rendőrök felügyelik az üzletet. Először Nagy-Britanniában élő románok tiltakoztak az interneten.

A külügy közlése szerint a londoni román nagykövetség kifejezte elégedetlenségét az áruházban látható feliratok miatt mind a vállalat vezetőségénél, mind a helyi és központi brit hatóságoknál, és azonnali eltávolításukat kérték.

„Bukarest helyteleníti az ilyen diszkriminatív jellegű üzeneteket, amelyek nem tükrözik reálisan a nagy-britanniai román közösség helyzetét, amely megfelelően beilleszkedett a brit társadalomba” – olvasható a közleményben. Jelezték, hogy figyelemmel kísérik az ügyet, és arról biztosították a román állampolgárokat, hogy mindent megtesznek jogaik biztosítása érdekében, valamint azért, hogy ne részesüljenek hátrányos megkülönböztetésben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 24., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem kell Angliáig menni,hogy reálisan tükrözzék a valóságot. Elég csak a kézdii qfland parkolójáig menni és várni 10 percet. Fáj az igazság.És hátrányos megkülönböztetés? Wtf? Nem ők akarták igy ? Be lehet illeszkedni bárhol,bárhova,kezdhetik a kulturával. Hja ,hogy a románnak nincs….

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 17:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát, ha főleg román ÁLLAMPOLGÁR lop ,akkor milyen nyelven írják ki?Vagy talán nem a román a hivatalos nyelv Romániában?Talán japánul írják ki?

 • User
  Dátum: 2020. november 24., 22:05
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az enyvesek rumén és romen nemzetűnek vallották magukat, ehhez hasonló nyelv a Google – n csak a romana van. Logikus, kegves tiltakozó! Ha gipsyt mondtak volna, akkor talán más lenne a dög fekvése. De lehettek tényleges románok is.

  • User
   Dátum: 2020. november 25., 12:19
   ÉRTÉKELÉS: -1

   1.A hivatalos PC nevük, romani’ ,itt,
   de origine romă’ de így is írják rrom…
   2.Nyugaton nincs külön olyan ,hogy nemzetiség csak polgár -állampolgárság fr.citoyen /ang citizen.
   3.Amikor ezek rumén,romenvagy nemrég thráknak nevezik magukat,akkor gúnyt űznek a hatóságokból,mert tehetik…na arra alkalmasak,hogy hülyét csináljanak másokból.