Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus miatt 54 napja egy indiai reptéren él egy német férfi

A koronavírus miatt 54 napja egy indiai reptéren él egy német férfi Külföld

Egy 40 éves német férfi, Edgard Ziebat az újdelhi Indira Gandhi Nemzetközi Repülőtér tranzitjában él 54 napja – írta a Hindustan Times.

Hirdetés
Hirdetés

Március 18-án a vietnami Hanoiból repült volna Isztambul felé, azon a napon, amikor India minden törökországi repülőjáratot felfüggesztett az országból és az országba a koronavírus-járvány miatt, majd négy nap múlva már minden nemzetközi járatot, majd március 25-től az egész országot lezárták, ami a tervek szerint egészen május 17-éig így is marad.

Nem Ziebat volt az egyetlen turista, aki március közepén a repülőtéren ragadt, de az ő helyzetét bonyolította, hogy a férfi büntetett előéletű anyaországában.

Németország, mivel külföldön van, nem akarja őrizetbe venni, India pedig előélete miatt megtagadta tőle a vízumot – erősítette meg a reptér két meg nem nevezett biztonsági embere.

Ziebat az első héten még ötödmagával volt a tranzitterületen, ketten Srí Lankáról, egy-egy utas pedig a Fülöp-szigetekről valamint a Maldív-szigetekről, mikor a repülőtéri hatóság értesítette az illetékes nagykövetségeket. Míg a többieken segített az országa, és karanténba szállította őket, a német nagykövetség az indiai bevándorlási hivatalt arról értesítette, hogy Ziebat keresett bűnöző több testi sértés és egyéb bűncselekmények miatt is. Mivel idegen földön van, ezért nem vették őrizetbe.

Noha a tranzitterületen legfeljebb egy napot tartózkodhat egy utas, a múltja miatt India sem ad neki vízumot, igaz, a férfi nem is folyamodott érte. Múlt héten megpróbálták felrakni egy ankarai gépre, de Törökország ezt nem engedélyezte, mert csak azokat szállítják el, akik török állampolgárságúak vagy állandó lakosok ott.

A reptér március 22. óta alapvetően zárva van, teherszállítmányok és pár evakuációs járat miatt üzemel csupán.

Ziebat az 54 nap nagy részét magazinok és újságok olvasásával tölti, emellett barátaival, családtagjaival telefonál, a reptér nyitva maradt gyorséttermeiben étkezik (írja a lap, bár ez valószínűleg csak az ott tartózkodása elejére lehetett igaz), beszélget a biztonságiakkal, takarítókkal, sétálgat, tisztálkodásra pedig ott van neki a reptér mosdói és vécéi. A hatóságok pedig fekvőfotelt, moszkitóhálót, fogkrémet, ételt és más alapvető dolgokat is biztosítanak neki.

Eleinte aggódtak a férfi egészségéért, de mikor beszéltek vele a repülőtér munkatársai, megbizonyosodtak róla, hogy mind fizikálisan, mind szellemileg rendben van.

Azt mondja a repülőtér személyzetének ő is, hogy jól megvan, ott alszik, ahol csak kedve szottyan, és senki sem igazán zavarja, mivel nincsenek utasok – mondta a lapnak az egyik forrása, de egyébként a repülőtér annyit hivatalosan is elismert, hogy valóban van egy külföldi a tranzitterületükön, aki a járatok szüneteltetése miatt ragadt ott.

A reptér néhány munkatársa időnként felkeresi, hogy minden rendben van-e vele, ilyenkor szóba került, hogy van arra pénze, és több országba vízuma is, hogy majd tovább utazzon, már ha újra lesz erre lehetőség, de hogy pontosan mikor, azt még valószínűleg senki sem tudja.

Hasonlót a Steven Spielberg rendezte 2004-es Terminál című filmben láthattak, ott a Tom Hanks által alakított Viktor Navorski rekedt kilenc hónapra a New York-i John F. Kennedy Repülőtéren. Ziebatnak talán nem kell ennyit a reptéren eltöltenie. Hát még annyit, mint Mehran Karimi Nasserinek kellett, aki a párizsi reptéren élt 18 éven keresztül, és akinek a könyve alapján készítették Spielbergék a filmet.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük