Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2000 éves utcarészletet tártak fel Jeruzsálemben

2000 éves utcarészletet tártak fel Jeruzsálemben Külföld

Poncius Pilátus idejéből származó, nagyjából 2000 éves utcarészletet tártak fel a kutatók Jeruzsálemben, a számításaik szerint nagyjából az időszámításunk szerinti 31-ben épülhetett – írja az Independent.

Hirdetés
Hirdetés

Az ókori, nagy burkolókövekkel fedett utcát valószínűleg zarándokok használták a legtöbbet, ahogyan a Templom-hegy felé mentek. A leletről először 1894-ben számoltak be brit régészek, most azonban nagyjából 100 pénzérmét találtak az utat borító kövek alatt, így sikerült bizonyítani, hogy  Poncius Pilátus idején épülhetett.  Poncius Pilátus 26–36 között Tiberius császár helytartója volt Júdeában.  A történettudomány mai állása szerint ő volt az, aki halálra ítélte Jézust. 

Hatévnyi feltárási munkálattal a Tel-avivi Egyetem és az Izraeli Antikvitási Hatóság munkatársai egy nagyjából 200 méteres szakaszát tárták fel az utcának, ami valószínűleg a Siloám tavát kötötte össze a Templom-heggyel, vagyis fontos szerepet játszatott a zarándokok életében, hiszen két szakrális helyet kötött össze. 

A burkolat alatt talált pénzérmék 17 és 31 között készültek, vagyis erre az időszakra tehető az építkezés. A pénzérmékről a kutatók biztosan meg tudják állapítani, hogy mikoriak. Hogy ezeket az utca burkolata alatt találták, azt bizonyítja, hogy abban az évben vagy később építették a burkolatot. Ugyanakkor az, hogy a következő évtizedekben készült érméket egyáltalán nem találtak a burkolat alatt, egészen biztosan meghatározza, mikor is épült pontosan az utcarészlet, azaz igazolja az elméletet, miszerint Poncius Pilátus építtethette. 

Az utca nagyjából 600 méter hosszú és 8 méter széles lehetett, és nagyjából 10 ezer tonna fejtett mészkövet használtak az építkezéshez. Az utca burkolóköveit törmelék alatt találták, ebben nyílhegyeket, hevedereket, fegyverek maradványait és épülettörmelékeket találtak, a kutatók azt feltételezik emiatt, hogy időszámításunk szerint 70-ből. 

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük