Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenki szemetel

A TEGA-nál tudjuk, hogy valóban vannak olyan emberek, akik nem szemetelnek. Ezek az emberek rendszerint idősek és ágyhoz kötött betegek – akik nem hagyják el az otthonukat, ellátásra szorulnak. Van még a megyében nagyjából egy maroknyi ember, aki annyira környezettudatos, hogy utánuk sem marad hulladék.

Hirdetés
Hirdetés

Ezzel a két kategóriával szemben valóban igazságtalanok a hazai törvények, amelyek a hulladékkezelési jogszabályt arra az állításra helyezik, hogy az ember már a puszta létével hulladékot termel.

A Székely Hírmondó október 12-i számában közölték Nagy-Lambert Csaba lemhényi ügyfelünk levelét. Saját állítása szerint ő nem termel szemetet, mert ami olyan, azt elégeti, ami nem, azt pedig a kert végében elássa.

Az érvelése olyan értelemben helytálló, hogy ezelőtt 40-50 évvel ez helyes eljárás lett volna. Ma azonban már nem az. Ha valaki műanyagot dob a tűzbe, azzal törvénytelenséget követ el, ugyanis Romániában tilos a hulladék égetése. A másik dolog a hulladék elásása. Nem egy, nem tíz, de nem is száz évben mérik a műanyagok lebomlási idejét. Ha lebomlik, apróbb műanyagra esik szét, az a talajvízen át bekerül az ivóvízbe, onnan a szervezetbe, sok változata rákot okoz.

Vidéken a biológiai eredetű hulladékot, legyen az falevél, zöldségmaradék: komposztálni kell. Községekből a TEGA külön szállítja az újrahasznosítható hulladékot és a vegyes, már lerakásra, az idő enyészetére váró hulladékot. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a levelet író úr kevés hulladékot is termel, a megye többi lakója egyre többet: naponta 260 tonnát szállít csak a TEGA. A hulladék mennyisége az elmúlt évek során nem csökkent, hanem nőtt. Úgy tűnik, igaza van a törvénynek: az emberi lét együtt jár a hulladékkal.

A TEGA csapata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük