Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lépések a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében Sepsiszentgyörgyön

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere március 12-i rendkívüli sajtótájékoztatója keretében számolt be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében tett helyi lépésekről.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel Romániában exponenciálisan nő a koronavírussal fertőzöttek száma, a vírus terjedésének megelőzése érdekében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata különböző intézkedéseket vezetett be, amelyről Antal Árpád-András polgármester számolt be a március 12-én tartott sajtótájékoztatóján.

Sepsiszentgyörgyön mindeddig 23 személy tartózkodik lakhelyi elkülönítésben és egy személy karanténban. Az elöljáró szerint legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni, ebben kéri a lakosság együttműködését. „Legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hanem vegyük komolyan a helyzetet” – fogalmazott a polgármester, aki egy szaktanulmánnyal is alátámasztotta a megfelelő döntéshozás tétjét.

A frissen megjelent tanulmány bemutatja, hogy miután a kínai Hubei tartományt teljesen bezárták, a fertőzések száma csökkent, ennek a döntésnek köszönhetően pedig az adott területen elmúlt a járványveszély. A tanulmány eredményeiből következtethetünk a hazai helyzet alakulására is, arra, hogy jelenleg hol tartunk és mi vár ránk. Ezért szükséges a fontos döntéseket minél hamarább meghozni. Az esetek száma kétnaponta megduplázódik, közbe kell lépni és megállítani ezt a folyamatot.

Nem az a megoldás, hogy felvásároljuk az élelmiszerüzletek készleteit, mert a legrosszab esetben is az üzletek és a gyógyszertárak nyitva maradnak, hanem a legfontosabb, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a fertőzöttek 81 százaléka könnyen, kórházi kezelés szükségessége nékül vészeli át a betegséget, 13.8 százalék részesült kórházi kezelésben és mindössze 4.7 százaléknál volt szükséges az intenzív terápia.

A Zathureczky Berta Idősek Otthonában látogatási és eltávozási tilalmat vezettek be, továbbá a városban működő összes kulturális intézmény, bölcsőde és a sportlétesítmények nagy részének bezárásán kívül további intézkedéseket léptet életbe az önkormányzat.

A lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében a Helyi Rendőrség minden sepsiszentgyörgyi tömbházbejáratra plakátokat ragaszt ki, amelyek a koronavírus terjedésének megfékezésére vonatkozó javaslatokat tartalmazzák.

A gyermekek biztonsága érdekében a TEGA köztisztasági vállalat minden játszóteret fertőtlenít, illetve jövő héttől kezdődően az időjárási körülményektől függően a város utcáit és járdáit is mosni fogja. Eközben a városi kertészet a köztéri bútorzatot, padokat, buszmegállókat fertőtleníti.

Ami a város közszállítását illeti, a MultiTrans vállalat egy szakcéget bízott meg az autóbuszok és mikrobuszok fertőtlenítésével. A szakcég március 10-én az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott fertőtlenítőszerekkel fertőtlenítette az összes autóbuszt és mikrobuszt, ezt az eljárást ismétlik majd meg. A Sugásfürdő felé közlekedő járatokat leállították, míg az 5-ös vonal csak a Kauflandig közlekedik, a Sepsi Arénáig nem megy ki.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felvette a kapcsolatot a taxitársaságokkal, akik közül  már sokan elkezdték az óvintézkedéseket és beszerezték a fertőtlenítőszereket, kézfertőtlenítőket. Aki még nem tette meg, a mai nap folyamán beszerzi. 

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában naponta többször is történik fertőtlenítés.

Felhívás a koszorúzásokon való résztvevők számára

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság felhívja mindazoknak a figyelmét, akik március 15-én részt kívánnak venni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított emlékművek koszorúzásán, hogy a koronavírus (COVID-19) terjedésének megelőzése érdekében tartsák be a következő intézkedéseket:

  • Azok a személyek, akik grippé vagy influenza tüneteit észlelik, maradjanak otthon és ne vegyenek részt a koszorúzásokon.
  • Tüsszentéskor vagy köhögéskor használjanak egyszer használatos papírzsebkendőt, amelyet utána azonnal dobjanak a szemétbe.
  • Gyakran mossanak kezet legalább 20 másodpercig vízzel és szappannal és ne érintsék meg arcukat, szájukat vagy orrukat a kezeik fertőtlenítése nélkül.
  • Fertőtlenítsenek alkohol vagy klór alapú fertőtlenítőszerrel minden olyan felületet, amellyel gyakran érintkezésbe lépnek.
  • Csökkentsék a minimumra a fizikai kapcsolatot minden személlyel és tartsanak egy 1,5 méteres biztonsági távolságot más személyekkel való érintkezéskor.

A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy amennyiben a rendezvény ideje alatt különböző tünetei jelentkeznek (köhögés, láz, légzési nehézségek) azonnal hagyják el a helyszínt. Ugyanakkor ezek a személyek értesítsék azonnal a háziorvosukat, vagy  kérjenek orvosi tanácsot a sürgősségi hívószámon.

Fontos! Nem vehetnek részt a rendezvényen azok a személyek, akik otthoni elkülönítésben vannak, mielőtt még lejárna a 14 nap.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük